Fremtiden er bedre end i dag – det går ikke galt!

Jesper Bo Jensen, Direktør / 25. sep 2018

For ganske nyligt havde jeg fornøjelse af at se teaterforestillingen ”Landet uden drømme”. I begyndelse kommer en kvinde kommer ind på scene og siger følgende: ”Jeg er kvinden fra fremtiden, og I skal ikke være bange – for alt bliver godt.”


Forestillingen handler om, at vi har mistet vores tro på fremtiden og lever i landet uden drømme. Vi er skræmt af alt det, der kan gå galt. Overbefolkning, klimaet, forureningen, plastikhavene, meteorer, ebola og pandemier, russiske hackere, krigstrusler, stress og mentale nedbrud. Jeg stopper her, da listen kunne fylde mange sider. Der er ikke grænser for, hvad vi tror kan gå galt. Kvinden budskab er simpelt: Det går godt! Fremtiden er bedre end nutiden.


Det er oven i købet rigtigt. Alt tyder på og går i retningen af, at fremtiden bliver bedre end nutiden. Så frem for at være angste på jeres børn og børnebørn vegne, kan vi faktisk være lidt misundelige. Det bliver bedre, og de kommer til at leve i en bedre tid end vores.


Levetiden i Danmark er stigende. Blandt børn født i eller efter 2008 kan man forvente, at halvdelen kommer til at opleve deres 100 års fødselsdag. Det samme sker i stort set hele verden. Menneskers levealder er stigende generelt. Børnedødeligheden falder stadig verden over.


Men hvad så med overbefolkning. Alt efter prognose forventes menneskeheden at stabilisere sig på ca. 9 eller 10 mia. mennesker. Den kan også blive op mod 11 mia., men så er så mange menneskers levestandard blevet så høj, at de er kommet i middelklassen. Det er en meget effektiv befolkningsbegrænser. Når familier kan forvente, at deres børn overlever barndommen, falder børnetallet til omkring 2 per par – normalt lidt under.


Klimaet går da galt! Ikke mere galt end vi kan afhjælpe konsekvenserne. Det har vi også lang tid til. Jorden har før været 2 grader varmere uden at menneskene blev udryddet eller verden gik under. Middelalderen er et godt eksempel. Men vi får brug for at begrænse udslippet og skærme de udsatte mod de ændringer, det er for sent at afværge. Men det kan vi sagtens klare, og teknologien sikre klimakorrekt energi stort set af sig selv i dag, hvor både havvindmøller og solceller er i stand til at konkurrere med konventionel energi.


Der er politikere, der ikke tager de rigtige beslutninger. Også på energiområdet, hvem el er den bedste løsning fremover. Men i et land og store dele af verden uden drømme, er det også svært at være politiker. VBi skal begynde at drømme om en bedre fremtid igen. Gøre gode tider bedre som i 1960erne. Skabe Verden på ny som efter anden verdenskrig, eller med fremgang og optimisme som i 1980erne.


Hver gang vi har været i krise eller igennem krige som 1. og 2. verdenskrig kommer der en bølge af retro og tilbageskuen i samfundet. Vi oplevede efter oliekrisen i 1973/4. Det var også en del af 1990erne efter den store nedtur på boligmarkedet i 1987-92 og igen i dag er der meget retro og tilbageskuen selv i 10års kølvandet fra Finanskrisen.


Der er meget godt i genbrugstankerne. Det er dejligt at se gamle materialer og produkter komme til nytte igen. Mormormad blev genopfundet til manges glæde. Men det har denne gang betydet, at vi næsten kun kan se problemerne og ikke løsninger og nye muligheder.


Problemet med freon og de øvrige CFC gasser blev løst. Vi er på vej til at skabe det nye fossilfrie energisystem på Jorden. Vi er igen i gang med at finde nye mulighed og måske liv i verdensrummet, og teknologisk har vi aldring været så langt fremme med IT, sundhed, biologi og ingeniørviden.


Det er i retrotider som om, vi ikke kan se, at udfordringer netop er det, der skaber bedre samfund i fremtiden. Men det er netop her og når vi virkeligt bliver pressede af ændrede betingelser, at vi som mennesker er mest kreative, nyudviklende og skabende.


Kan det gå galt? Ja, der er naturligvis den mulighed, at verden igen kommer til at opleve en krig imellem store nationer og måske sågar verdensdele. Det vil være ødelæggende i en kortere eller længere periode. Men alt tyder på, at vi vil komme over selv det. Desuden tyder meget på, at det ikke sker. Demokratier er gode til at undgå krig indbyrdes. Det er indtil videre ikke set. I andre dele af Verden, må vi arbejde for fornuften og selv være på den side.


Alle de øvrige dommedags-profetier kan vi stort set afvise som værende ude af takt med vores viden eller være groft overvurderede. Det tager eksempelvis flere tusinde år for indlandsisen på Grønland eller for isen på Antarktis at smelte, så 70 meters højere vandstand kan ikke indfinde sig før om tusindvis af år. 2 meter kan indtræffe omkring år 2100, men den første halve meter har vi allerede.


Husk hvad kvinden fra fremtiden siger: I skal ikke være bange – for alt bliver godt!


Publiceret her på siden september 2018.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x