For nogle år siden blev jeg inspireret af Per Helge Sørensens show, som hed ”Djøf med løg(n)”. Showet synliggjorde centraladministrationens vildveje, utallige omstruktureringer, ledere med nye ideer og overbevisning om eget værd, såkaldte innovative tiltag, og meget andet, som ikke flyttede noget som helst i forhold til opgaven og borgerne.
Personligt gav det anledning til at gøre midtvejsstatus over arbejdslivet, som har budt på lidt af hvert. Siden 1992 har jeg været ansat i centraladministrationen, i en amtskommune, i en Interesse organisation og været kontorchef i en statsforvaltning. De sidste 13 år har jeg være en fritgående agent og arbejdet professionelt med fremtiden i form af foredrag og analyser.
På denne rejse har jeg lært et par regler, som andre måske kan have gavn af.
1. Regel. Lær af de dygtige folk, du møder på din vej.
Som nyuddannet blev jeg kastet ud i mange opgaver, herunder at skrive utallige referater og skulle sidde stille og roligt og notere mig, hvad der foregik på møderne.
Det gav anledning til at observere en af mine chefer, som var i stand til at altid at gøre mødedeltagere glade og tilfredse uanset om de opnåede det, de ønskede på mødet eller ej. Det var hans imødekommenhed, humør og sociale smaltalk og ikke mindst det at forklare og argumentere ordentlig for trufne beslutninger.
En anden ting, jeg lærte, var at gøre sig umage med at forstå de sammenhænge, og de mennesker, som man skal samarbejde med. Det betyder faktisk, at det er nemmere at nå frem til beslutninger og nå de resultater, man gerne vil.
En sidste god ting, som jeg tog med mig som leder og menneske, var ” Vi udleverer aldrig hinanden, men tager kampen bagefter internt”. En lille arbejdsregel, som har stor effekt på arbejdsglæden.
2. Regel. Møder du dårlig ledere, så lad ikke stå til.
Dårlige ledere har begge køn, og jeg har mødt dårlige ledere af nedenstående type;
Kontrolfreaken. Lederen, som kontroller og går alt efter i sømmene og aldrig overlader noget selvstændigt ansvar til andre. I en sådan grad, at man undrer sig over, hvorfor der er ansat andre i organisationen.
Brugtvognsforhandleren. Hvor alt er til salg, bare han selv overlever. Det er lederen, som altid er villig til at ofre en medarbejder eller dennes arbejde, hvis en ubehagelig situation opstår, og dette salg handler som oftest om at redde sig selv.
Terroristen. Lederen som spreder så meget utryghed og uro ved sin måde at handle og tale på til andre. Medarbejderne føler sig i daglig undtagelsestilstand, hvor man aldrig ved, hvad dagen bringer af ydmygelser og rettelser.
Den omvendte rollemodel. Typen, som, glemmer, at lederen skal går foran de andre som eksempel på god opførsel. I stedet gør det modsatte f.eks. drikker sig fuld til festen, klapper lidt kærlig på de ansatte og kommer med dumme udtalelser. Alt sammen noget, som betyder, at medarbejderne fuldstændigt mister respekt for dem. De opdager det sjældent selv.
Den oversete filosof. Her har vi ledere, som selv mener, at de selv helt alene kan designe samfund og organisationer, fordi de rent faktisk besidder en ufattelig stor intellektuel kapacitet. Det er sjældent tilfældet, men ofte resulterer det i, at en masse mennesker bliver sat til at gennemføre meningsløse omstruktureringer.
Undgå disse typer! Hvis du møder en, så skynd dig enten af vippe idioten af pinden eller komme videre så hurtigt som muligt. Livet er for kort til dårlige ledere.
3. Regel. Lær spillets regler
Hvis man har ambitioner, og gerne vil op ad, så er man nødt til at sætte sig ind i de systemer og organisationer, man er ansat i. Hvem skal man have kontakt med? Hvem kan fortælle de hemmelige regler? og ikke mindst have fokus på karriere i høj grad handler om at bytte ydelser med andre. En form for avanceret gavebytte.
Faglighed og dygtighed er gode kompetencer, men man er nødt til at tage magthandsken på. Timing og tilfældige åbninger er en del af dette, og der skal man ikke tøve, men slå til.
4. Regel. Personligheden – hvad brænder jeg for?
For mange år siden drømte jeg om store direktørstillinger, men indså, at mine diplomatiske evner eller mangel på samme betød, at sådan kom det nok ikke til at gå. Når jeg møder uretfærdighed eller tåbelighed, så råber jeg op.
Jeg har haft fornøjelsen af at møde ildsjæle i alle faggrupper og organisationer på min vej. Mennesker, som brænder for at gøre en forskel i sundhedsvæsenet, i virksomheden eller i samfundet.
Det er det brændstof, man får et godt arbejdsliv af.
Publiceret her på sitet september 2018.