Otte ting jeg vil glæde mig over i 2018’s hverdage

Marianne Levinsen, Forskningschef / 12. jan 2018

Julen og nytår udløser mange håb om en bedre og mere fredelig verden og fremtid for kloden og mennesker. I virkeligheden har konflikter og uenigheder i århundreder har været med til at udvikle verden, nationer, virksomheder og mennesker.

Sidste århundredes konflikter og verdenskrige i Europa var på mange måder med at skabe ønsket om et bedre samfund socialt og økonomisk for alle mennesker uanset hudfarve eller religion. Disse krige var med til at skubbe på en udvikling, hvor vi stræbte efter fred og sammenhold mellem mennesker, nationer og i vores del af verden nemlig Europa.

I år kommer der også mange konflikter, som skal og må håndteres for at skabe en bedre verden og liv for mennesker.

Usikker verden og det amerikanske skæbnesår

Den gordiske knude ligger i Asien, hvor Kim Jong Un for 20 gang sidste år lavede atomvåbentest og hvis atomvåben i nær fremtid formentlig i 2019 bliver i stand til at ramme på amerikanere i bl.a. Los Angeles.

Den ret direkte trussel på nation og borgere gør det svært for Trump at vælge afskrækkelse og inddæmning, som USA gjorde med Mao Zedong i 1960erne og Obama med Iran.

Hans valg vil teste de nærmeste allierede i området nemlig Sydkorea og Japan, som heller ikke ønsker at Nordkorea har Atombomben, men ligger i den direkte skudlinje, hvis der bliver erklæret krig

USA’s relation til den opkommende supermagt Kina kan blive ret afgørende. Enten bliver der et tæt samarbejde mellem de to lande eller hvad sker der hvis Kims regime forsvinder? Et samlet Korea kan nemt falde inde under et kinesisk herredømme. Det værst tænkelige vil være direkte krig mellem amerikanske og kinesiske tropper.

Vælger Trump at afskrække og inddæmme Nordkorea og samtidigt opbygge tillidsfulde relationer med Kina, så kan han stabilisere den globale verdensorden og USA's storhed.

Europa

En af de store konflikter nemlig Brexit eller det forhold at briterne har stemt sig ud er ikke afsluttet og 2018 bliver et skæbnesår med hensyn til hvornår og hvordan den brutale skilsmisse kommer til at foregå.

Det betyder også, at EU vil fokusere på at stabilisere de interne relationer i og mellem medlemslandene. Året kommer også til at byde på krav om løsning på den situation, at så mange mennesker ivrigt og håbefuldt banker på de europæiske døre og pt. lever uden kummerlige forhold i dele af Europa, Tyrkiet og Nordafrika.

Danmark

På den hjemlige scene er der også lagt op til talrige konflikter med en slingrende mindretalsregering. Ikke mindst er der lagt i kakkelovnen til de offentlige overenskomstforhandlinger i foråret. Det kommer ikke til at gå stille af sig.

Løkke er en overlever, så valget kommer nok ikke lige først i det nye år.

Aarhus

Efter et festfyrværkeri på kulturområde i 2017 og en kørende letbane er det svært at få armene ned, men hverdagen melder sig i form af et nyt byråd og nye politiske prioriteringer.

Konflikter om valg af mellem flere varme hænder til byens ældre eller en bedre infrastruktur byen vil også præge 2018.

”Hverdagen fylder mest i menneskers liv”[i]

Vi har en tendens til at omtale de store begivenheder i livet, selv om det er det gode hverdagsliv, som betyder mest.

I hverdagen vil jeg glæde mig over;

  • Min kærlige og kloge far på 81 år og hans søde veninde

  • Mine skrappe og kærlige søstre og deres familie

  • De 4 livskraftige ”børn” i alderen 16 til 28 år

  • Min mand, som stadig holder ud efter 30 års samliv

  • Mine skøre katte og deres narrestreger

  • Frisklagte æg fra 3 høns

  • Et arbejdsliv, som byder på mange stationer og typer af mennesker i ind og udland.

  • Venner og gode samtaler og hyggelige stunder

I ønskes alle et rigtig godt nytår med både konflikter og glæder!

[i] Karl Ove Knausgaard – Min kamp bind 1 til 5

Artiklen blev bragt i JP-Aarhus den 10. januar 2018. Publiceret her 2018.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x