Arbejdsstyrken vokser med 6.000 fra til 2020 (2012)

Jesper Bo Jensen, Direktør / 29. jun 2012

Efterlønsreform, tilbagetrækningsreform, studerende tidligere i arbejde og nu skattereformforslaget begrundes meget ofte med manglen på arbejdskraft i fremtiden. Efterhånden kan alt lade sig gøre, blot vi henviser til, at der mangler arbejdskraft i 2020.


Antallet af danskere af dansk oprindelse i den arbejdsduelige alder mellem 20 og 65 år falder frem til 2020 med ca. 81.000. Til gengæld stiger antallet af mennesker i den arbejdsduelige alder bosiddende i Danmark fra vestlige oprindelseslande med over 31.000. De store stigninger er i aldersgruppen 25-40 år med over 1000 personer i hver aldersgruppe – 1700 flere på 30 år. Altså mange mennesker lige i den alder, hvor man danner familier, bosætter sig og er stabile i mange år.


Dertil kommer antallet af mennesker fra ikke-vestlige lande, hvor vi får en stigning på mere end 65.000 personer i den arbejdsduelige alder. De er mere jævnt fordelt alders¬¬mæssigt, men det er stadig mennesker, der kan yde en indsats på arbejdsmarkedet. En del er herboende, der bliver ældre.


Summa summarum bliver der 6.000 flere i den arbejdsduelige alder i Danmark i 2020 i forhold til i dag. Arbejdsstyrken falder ikke.


Den ikke eksisterende faldende arbejdsstyrke er en politisk airbag, beregnet til at tage slagene ud af kritikken af de mange velfærdsreformer og ændrede muligheder for at gå på pension. Det godt som politiker at have en stødpude i forhold til befolkningen.


Men vi skal jo også lige have folk ud på arbejdsmarkedet. At være i den erhvervsaktive alder er ikke det samme som at være i arbejde. For det første har vi en gruppe, der er udenfor arbejdsmarkedet som sådan. Den skulle gerne holdes konstant eller helst gøres mindre. Desuden har vi en række aktiverede og arbejdsløse, som også gerne skulle i arbejde.


Hvis det lykkes, vi der være flere i arbejde i 2020 end i dag. Når konjunkturerne vender, og det gør de med garanti, vil vi ikke have færre mennesker til at forsørge flere. Vi vil være ca. 150.000 flere danskere i 2020 i forhold til i dag, men det arbejdende folks rækker vil være vokset med over 75.000, når krisen vender. Det bliver som før krisen ca. en person i arbejde for hver dansker – børn som voksne – der ikke arbejder. Garantien gælder dog ikke, at konjunkturerne forbliver gode frem til 2020 – det går jo som bekendt op og ned.


202, 2030 og 2050 er i gennem de senere år blevet magiske tal i den politiske argumentation. Det sker ofte med håbet om, at fremtidens udfordringer kan få enhver kritik til at forstumme. Lad os i stedet få løsninger på nutidens problemer. I Norge har man sikret sig arbejdskraftmæssigt med en forventet indvandring på 500.000 de kommende 10 år. Der er stort set kun tale om mennesker fra resten af Europa og andre vestlige lande. Vi mangler en tilsvarende debat i Danmark.


Arbejdsstyrken har været stigende frem til 2011, og falder ikke fremover. Derimod er beskæftigelsen faldet. Der er behov for flere jobs og vækst i samfundet frem for endnu flere i arbejdsstyrken.


Publiceret her på siden i 2012

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x