Observationsstudier

Det er ikke altid, at den bedste metode til at undersøge os mennesker er at stille spørgsmål eller føre en samtale. Vi siger ofte en ting og gør noget andet. Derfor anvendes observationsstudier, når man vil vide noget om den faktiske adfærd. Eksempelvis siger de fleste forbruger på 50 år eller mere, at de nødigt opholder sig i et shoppingcenter, men ikke desto mindre er der rigtig mange kunder i centrene, der er 50+ år.


En observation, hvor man simpelthen tilbringer timer og dage i centre og ser på den faktiske adfærd giver i dette tilfælde et langt bedre billede af kundernes adfærd. Det viser sig, at disse kunder gerne gør indkøb i centrene, men ikke så ofte tilbringer tid med at drikke kaffe og bare være til stede i centrene.


Fordele ved observation

Observationsstudier kan også anvendes, når vi vil vide noget om anvendelsen af produkter eller serviceydelser. Det er langt bedre at observere adfærd i et køkken end af spørge brugerne om, hvordan de bruger køkkenet.


Der er mange fordele ved observationen i forhold til dybdeinterviewet, fokusgruppen eller spørgeskemaet, men der er også mange situationer, hvor de sidstnævnte er de bedste.


Observation kan foregå enten åbent eller skjult. Enten kan de observerede se, hvad der foregår eller også skjuler den observerende sig. På samme måde kan folk få besked på forhånd inden observationen, eller det kan foregå uden deres viden. Der er meget ofte et klart krav om at informere de observerede på forhånd, og det kræver ret nøje moralske overvejelser at foretage denne form for studier i det skjulte.


Kombination af metoder

Observationsstudier og dybdeinterviews kan kombineres. Intervieweren kan både tale med personen, der er i centrum for dybdeinterviewet og samtidig observere denne persons omgivelser.


Vi har i Fremforsk benyttet denne kombination en del gange, og har haft rigtigt gode resultater med den ved interview i menneskers hjem. Vi har eksempelvis kunnet tale med interviewpersonen om hjemmets individualitet og samtidigt bedt om at få det, de ser som det vigtigste, vist frem. Vi har også spugt til energiforbrug og bedt om at måtte få el-målerne vist.


Kombinationen giver - når det er muligt - mere information på samme tid end blot metoderne hver for sig.

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x