Boligmarkedet i de store byer fremover

Jesper Bo Jensen, Direktør / 5. mar 2019

Får vi brug for vagthunden eller redningskransen?


Der står 1065 lejligheder tomme i Aarhus i begyndelsen af marts 2019 , og 635 af dem er på 3 værelser og derover. Et kig på dem viser, at rigtig mange ligger på Aarhus Ø og forventer en husleje på mellem 9-15.000 kr. om måneden. Der er blot 65 ledige rækkehuse i Aarhus kommune til leje. (kilde: Boligportalen.dk)

Der er over 1600 lejligheder til leje i Københavns kommune, heraf 1283 på 3 værelser og derover. 635 af dem ligger i København S (herunder Ørestaden) og København Ø (herunder Nordhavn). Huslejen ligger på mellem 13.000 og 20.000 kr. om måneden.

Situationen er den samme i Aalborg. 1187 lejligheder er til leje og knap 700 er på 3 værelser og derover. Igen mange havneboliger og nybyggede i hele Aalborg by. Priserne er noget lavere fra 6000 kr. pr. måned for 3 værelser og derover.

Der er helt klart tale om en mætning af lejligheds-markedet i de store byer. Der er bygget for meget og for mange store lejligheder. Der mangler nærmere små lejligheder til en rimelig pris, men Københavns Kommunes ensidige fokusering på store lejligheder er i gang med at give bagslag. Tæerne vokser ikke ind i himmelen - heller ikke i Ørestaden eller på Nordhavnen. Træerne vokser i øvrigt aldrig ind i himmelen på boligmarkedet - det går altid op og ned.

Boligsalget går frem i mindre og mellemstore byer

Boligsalget i Danmark går godt. Der sælges også masser af sommerhuse, der sælges huse i hele landet og mange af de steder, der ikke rigtigt kunne få markedet i gang efter finanskriser, oplever stigende efterspørgsel og fremgang i priserne. Mindre og mellemstore byer har endelig gavn af en boligmarked i fremgang.

Priserne på ejerlejligheder falder i de store byer og priserne på enfamiliehuse er også begyndt at dykke lidt. Samtidig har de ændrede belåningsregler for førstegangskøbere i de store byer vist deres effekt. Prisfaldet har også betydet en opbremsning på forældrekøb og der er stigende politisk usikkerhed om ordningen, da vi jo nærmer os et valg.

Skal vi så skynde os at kaste en redningskrans til byggeriet og boligmarkedet i de store byer, så væksten kan komme tilbage og priserne få et nyk opad igen? Nej, det vil blot gøre ondt værre på lidt længere sigt. En tilpasning af boligmarkedet, så vi igen nærmer os en balance på landsplan, der udviser rimelige forskelle i boligpriserne og lejeniveauerne i mellem de store byer og resten af landet er en god udvikling, som vi sådan set hellere må tilstræbe end modarbejde. Men selvfølgelig er der nogen, der taber penge, når markedet vender. Det er der altid, og vi bliver åbenbart ikke klogere! Hvis priserne er gået op tilstrækkeligt længe er forventningen næsten altid, at de vil fortsætte med at gå op.

Så er virkeligheden bare ikke. Den er i langt højere grad end mange tror præget af almindelige mennesker med almindelige indkomster, som ikke har råd til at betale meget høje huslejer eller boligydelser i ejerboliger. Derfor er der brug for en vagthund, der siger fra og gør højt, når udviklingen er kommet ud af trit med virkeligheden. Vær glad for vagthundene - de får os tilbage på sporet!

Fremtiden for boligmarkedet

Vi slipper for krisen denne gang. Der er en tilpasning undervejs, som vil modne markedet til ikke at bryde sammen i de store byer. Det vil også få kommuner som Københavns til at følge i Aarhus' fodspor og tillade byggeri af små lejligheder i større omfang eller følge Aalborgs gode eksempel og tillade byggeri af kollegielejligheder i stort omfang.

Bedst er udvikling for de mellemstore og mindre byer, der får en længere årrække til at opleve vækst og fremgang på boligmarkedet i et relativt roligt tempo. Vi behøver ikke længere frygte et sammenbrud på boligmarkedet i de store byer, men skal naturligvis følge pris- og tomgangs-udviklingen nøje.


Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x