De brølende 20'ere på vej

Jesper Bo Jensen, Direktør / 4. jan 2021

At tale om de brølende 20ere virker helt urealistisk her i coronaens skygge ved årsskiftet 2020/21 men parallellen til 1920erne er slet ikke så skæv endda. Mange faktorer ligner hinanden.

Inden de brølende 1920ere oplevede verden en pandemi af store dimensioner. Den såkaldte spanske syge (en influenza A) hærgede verden fra 1918 til 20 og slog rigtig mange unge mennesker ihjel. Sygehusene blev overfyldt og nødlazaretter blev indrettet.

Ovenpå 1. verdenskrig var der blevet skabt nye øvre middelklasser som modvægt til det traditionelle borgerskab, og efter krigen begyndte store grupper af denne middelklasse at samles i de store byer i Europa og USA.

Disse nye unge og afslutningen af den store epidemi skabte basis for de brølende 20erne med ny mode, vilde fester, ny musik (jazz) og en anden løssluppenhed i forhold til borgerskabets indtil da ret snerpede moralske normal, der stadig havde aner tilbage til Viktoriatiden.

Samfundsmoralen var virkeligt i opbrud i de brølende 1920ere, og både kvinder på arbejdsmarkedet, ny mode, begyndende seksuelle frigørelse og opgør med de gamle tider og skikke prægede hele årtiet, dog især i storbyerne. Se den strålende tyske serie Babylon Berlin for et godt billede af denne tid.

Renten var lav og faldende i USA hele vejen igennem 20erne, men verden var ikke så integreret at det påvirkede de europæiske renter som direkte som i dag. I de nye 20ere ser renten ud til at skulle være næsten ufattelig lav i en længere årrække.

En ny verdensorden var på vej, da USA begyndte at kræve sin plads på verdensscene efter indsatsen på de sejrrige landes side i 1. verdenskrig. Samtidig var Sovjetunionen er helt ny spiller med ambitioner om at eksportere revolution og kommunisme til hele verden.


Festen er begyndt!

Det festes i Wuhan i dag. Wuhan er fri af restriktioner og de unge fester igennem ovenpå Coronaudbruddet. 2.500 mennesker trodser de franske myndigheders forbud og holder et to døgns lang rave-party i en stor hangar i Nordfrankrig for at fejre nytåret.

Politiet turde først stoppe festen på andendagen. Selv i Danmark kan man ikke forhindre fester blandt de unge på trods af corona- epidemien.

Efter lang tids moralisme og politisk korrekthed er det nok meget usædvanligt at forvente det modsatte her i 2020erne, men det er på vej. Unge er trætte at det gamle samfund, af konventioner om køn og seksualitet, af magtfulde mænds magtovergreb (MeToo bølgen) og af et arbejdsmarked der stadig fungerer meget kønsopdelt, af stadig stigmatisering af mennesker med en anden baggrund end pæredansk, – tysk, – engelsk og pæresvensk.

De traditionelle gruppers magt og indflydelse i samfundet er under pres. Fagforeninger slår sig sammen i den helt store forening, det gør de traditionelle arbejdsgiverforeninger også. Det er snart kun en tilbage på begge sider. Det sker fordi det traditionelle arbejdsmarked er under kraftig forandring. De nye grupperinger i samfundet har endnu ikke fundet deres form, men der sker i løbet af 20erne.

Den nye verdensorden på vej

Kina kræver sin plads på verdensscene. Landet er på vej til at blive verdens rigeste land, og man regner nu med, at det vil ske omkring 2028. Indien er på vej i samme retning – større magt og indflydelse på verdensscenen.

Europa er ikke som efter 1. verdenskrig stadig verdens centrum, men en samling af andensrangs magter, der nu gennem EU prøver at få en plads blandt de øverste igen. USA er den verdensmagt, der skal acceptere deling af magten med Kina, Indien og et EU, der måske kan genvinde en rolle.

Ejendomsmarkedet ser i mange lande ud til at kunne danne basis for friværdier og et formuemæssigt forbrugsgrundlag for de nye middelklasser rundt om i verden – især i de vestlige lande ser det meget godt ud på grund af den ufatteligt lave rente. Det kan ændres, men meget tyder på lave renter i en lang årrække.

Indholdet i de brølende 20ere

2020erne bliver brølende. Vi kan snart ikke længere holde de unge tilbage fra at feste, og når vaccinerne dækker de fleste sårbare grupper, bliver det helt umuligt at bremse de unges trang til fest, og samtidig vil foråret være på vej.

De unge har betalt prisen for et sundhedsvæsen, der ikke var tilstrækkeligt klædt på til at håndtere epidemien. Den manglende kapacitet i mange lande gjorde det nødvendige at lukke alt det festlige i samfundet ned. De unge selv har ikke oplevet corona som en egentlig trussel mod dem selv og deres egen grupper.

De brølende 20ere bliver tiden til revanche, som 1920erne blev det efter den spanske syge og 1. verdenskrig havde slået utroligt mange unge mennesker ihjel. Revanche for alt det, der har været sat i stå.

Opsparet behov for at ændre samfundet spiller også en stor rolle. Ovenpå en række årtier begyndende med 1990erne med skærpede moralske normal om mindre frigørelse, svinger pendulet nu den anden vej som i 1960erne og 1920erne.

Betyder det så, at natteliv, restauranter & barer samt festivaler ser frem mod kronede dage, og at rejsebranchen på ungdomssiden bare skal holde ud, indtil verden igen er åbnet. Ja, bortset fra, at det bliver nye tendenser, der vinder frem. De gamle koncepter vil virke trætte efter coronakrisen, og nye måder at skabe fest på vil være vejen frem. Musikfestivaler med 40 år på bagen er nok ikke lige det hotteste i de brølende 20ere.

En del af festen bliver digital. De unge er i stand til at skabe de nye tendenser over digitale medier og med digital baggrund. En fest kan godt finde sted på 10 til 100 steder samtidigt og være en bedre fest end blot de gamle koncepter.

En brølende verden?

På verdensscenen må vi håbe, at brølende blot bliver bag lukkede døre og ikke i konflikter mellem de nye og de gamle magter. Men et er sikkert. Vi vil høre om optrappede konflikter mange gange de kommende år. Kina og USA har mange konflikter, der stadig skal udspilles og finde en ny balance. Indien har en revanche mod Kina til gode helt tilbage fra 1960erne. EU og USA er i gang med at redefinere NATO og det øvrige samarbejde.

Men ikke et ord om Storbritannien. Landet har gennem Brexit sikret sig en permanent position i anden række i verden og har derfor mistet sin overordnede geopolitiske rolle og er blevet til en regional magt.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x