Hovedstaden taber, resten af Sjælland og de store jyske byer vinder, øerne er i fortsat fremgang
De tre store tabere i flytteopgørelse over nettotilflyttede i løbet af 2019 er Frederiksberg, Københavns og gentofte kommuner. De afgav henholdvis 785, 445 og 506 indbyggere, som netto flyttede fra kommunerne. Gladsaxe måtte afgive 513 indbyggere og var nok egentligt den største taber, når vi ser på fraflytningen i forhold til den samlede befolkning. Men også Vestegnskommunerne i Hovedstadsområdet som Brøndby, Albertslund, Ishøj, Høje Taastrup og Vallensbæk afgav mange indbyggere til andre kommuner.
Vinderne i hovedstadsområdet var Rødovre, Glostrup, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Roskilde, Greve, Solrød og Dragør Kommuner. Det er de unge familier, der flytter ud af Hovedstaden til de omgivende kommuner. Alle tallene i hovedstandområdet ses ovenfor.
Holbæk, Næstved og Lejre modtog også mange nye indbyggere. I det hele taget var tilflytningen til de vest- og Sydsjællandske kommuner stor
De er de unge familier med børn, der typisk flytter ud på Sjælland og væk fra centrum af storbyen. Ud til luft, grønne områder, villaer og rækkehuse med plads til børnene. Bevægelsen er meget tydelig på Sjælland.
Tilflytning til de store jyske byer
Det andet tydelige mønstre er, at kommuner som Aarhus, Aalborg, Silkeborg, Horsens og Vejle fik mange nettotilflyttede i 2019. Aalborg og Aarhus med ca. 1300 netto hver. De øvrige med ca. 500 For Silkeborg og Horsens og 343 netto til Vejle. også bosætningskommuner rundt om Aarhus som Skanderborg og Odder får mange nye indbyggere.
De store tabere var Nord- Vest og Sønderjyske kommuner, herunder en bykommune som Esbjerg. I Midtjylland er billedet blandet. Herning vinder indbyggere, mens Viborg taber en hel del. Ikast-brande er også blandt taberne. Favrskov kommuner, der ligger rigtigt godt tæt på Aarhus formår ikke at tiltrække flere tilflyttere end de fraflyttede og må se på et nettotab.
Endelig er Middelfart, som jo nok er en fynsk kommune, der dog i sin tid ønskede at blive en del at trekantsområdet under kommunalreformen, en af de store vindere med knap netto 500 nye borgere i løbet af 2019. I den fynske sammenhæng har Odense også fremgang, men ikke så stor som de jyske universitetsbyer. Måde Kerteminde, Nyborg og Svendboerg har også god tilflytning netto i 2019.
Øerne vinder på flyttekontoen
Bornholm, Fanø og Langeland har flere tilflyttere end fraflyttere i 2019. Alle tre ø-kommuner har tiltrykket flere tilflyttere end der er flyttet fra øerne igennem flere år. Bornholm ligger som sidste år på over 100 netto, mens Fanø har forbedret tilflytningen og Langeland igen får netto flere indbyggere. Det er blevet moderne at bo på en ø - også som børnefamilie, der måske arbejder på afstand og kun tager til den store by nogle gange om måneden for at mødes med kollegaerne - eller starter som selvstændige og arbejder på og ud fra øen.
Flytninger er ikke hele billedet
Hvis billedet af København i tilbagegang ikke rigtigt stammer med antallet af byggekraner i byen er der en forklaring. befolkningsudviklingen i en kommune indeholdet tre vigtige dele. Nettotilflytning, fødselsoverskud (antal fødte fratrukket antal døde) og nettoindvandring. På både fødselsoverskud og indvandring har Københavns og Frederiksberg kommuner stor fremgang,. Det har Aalborg og Aarhus faktisk også, så de får vækst fra alle tre kilder. Fødselsoverskuddet var på
hhv. 6784 og 736 i Kbh og Frederiksberg og hhv. ca. 2200 og ca. 600 i Aarhus og Aalborg.
Det tager jeg op i en senere blog om befolkningsudviklingen i kommunerne.