Hvad er der galt med økonomien?

Jesper Bo Jensen, Direktør / 15. aug 2019

Straks hjemkomne fra sommerferien kaster danske boligejere sig over en af de helt store fornøjelser: Konvertering af realkreditlån. Renten på en række flexlån er negativ og selv fastforrentede lån med kortere løbetid har en negativ rente. Der er fest i de danske ejerboliger!


Det er da også fantastisk, at man kan låne penge af andre og få betaling for at have lånt deres penge. Man låner 2 mio. kroner og skal betale mindre end de 2 millioner tilbage over de kommende 10 år. Det er da næsten for godt til at være sandt!


Det er det faktisk. For godt til at være sandt. De negative renter udtrykker nemlig en gennemgribende usundhed i økonomien. Der er ganske enkelt mangel på investeringsmuligheder, der med en begrænset risiko giver et positivt afkast. Man vil hellere placere midler i obligationer, der giver negativt afkast end i aktive investeringer i virksomheder, ejendomme og aktier.


Det betyder, at forventningerne til aktier, ejendomme og aktive investeringer er negative. Aktørerne på de finansielle markeder forventer, at alle disse områder vil opleve faldende priser i årene fremover. At ejendomme vil falde i pris, at aktierne vil falde og at mange virksomheder vil opleve nedgang og dårligere driftsresultater i fremtiden. Med andre ord er forventninger til fremtiden negative. Aktørerne venter på krisen!


Der findes dog en anden forklaring på de negative renter. Den lyder nogenlunde sådan her: Et aldrende samfund har overskud af opsparing fra de mange ældre og mindre behov for investeringer end en ungt og mere dynamisk samfund. Denne lavere efterspørgsel efter penge skaber overskud af penge og dermed negative renter, da renten er prisen på penge.


Sådan et samfund har vi ikke i Danmark, men efterhånden i nogle lande i Europa og i lande som Japan. Men det er vel også et samfund, som vi bedst kan beskrive som et samfund i en slags permanent økonomisk krise. Så regnestykket ender alligevel det samme sted – ved økonomisk krise.


Mørke skyer over verden

Handelskrisen mellem USA og Kina påvirker aktiemarkederne fra dag til dag og sågar time til time. Om formiddagen er en udmelding positiv, om eftermiddagen tolkes de samme nyheder negativt. Det overordnede økonomiske billede er også mindre positivt end for 1½ år siden. Tyskland er måske på vej mod recession, Kina har reduceret vækst og den amerikanske økonomi har været i vækst så længe, at der da må komme en nedgang på et tidspunkt.


Samtidig er der mange konflikter i en Verden, der i stigende grad er præget af flere dominerende magter – i første omgang USA og Kina – frem for den amerikanske dominans, vi så efter murens fald i 1990erne og stadig langt op i det 21. århundrede. Brexit præger stadig EU og Storbritannien, gældskrisen i Europa stikker hovedet frem ind imellem. Nordkorea er igen begyndt at afprøve missiler, og er række konflikter i Afrika og Mellemøsten er stadig uløste. Med andre ord er det en lidt mere dyster verden, vi kan se frem til oven i de usikre økonomiske udsigter.


Skinner solen alligevel på Danmark?

Vores lille Danmark er dog ikke det værste sted lige nu. Vi har fordelen af de negative renter, der langt hen ad vejen afspejler renteniveauet i Euroen, hvor den danske krone anses for mere sikker end Euroen. Vi har meget lav arbejdsløshed – som i øvrigt i hele Norden, store dele af Østeuropa og i Tyskland. Vi har vækst i befolkningen og vil blive 250.000 flere de kommende ti år. Der bliver også født flere børn i disse år. Handelskrigen mellem USA og Kina er ikke nødvendigvis en ulempe på den kortere sigt for os, der kan levere varer og tjenesteydelser til begge parter. Nationer har før levet af andres krige, og man kan også leve af handelskrise.


Men på lang sigt er mindre handel en stor ulempe for os. Vi er en lille, åben økonomi, der lever af handel med andre. Det rammer også virksomheden som Mærsk, der lever af verdenshandlen.


Vi undgår ikke bølgerne fra krisen, når den kommer. Men solen kan alligevel godt skinne på os, og vi er et af de lande, der står bedst rustet til en nedtur på verdensplan. Vi har en formue i udlandet på op mod 1.500 mio. kr. til gode i udlandet. Gælden er væk. Den danske statsgæld er lav. Vi har en stabil valuta og orden i eget hus.


Så glæd jer nu endelig over den kommende konvertering, men husk at det ikke er fordi alting går godt. Snarere tværtimod! Der er udsigt til krise, men i Danmark bliver det nok som ved IT boblens bristen: En række mindre nys frem for en efterårs-influenza.


Så stay cool!

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x