Hvor tæt er vi på den næste økonomiske nedtur?

Jesper Bo Jensen, Direktør / 17. dec 2018

Er det forår eller efterår i dansk økonomi og hvad skal vi forvente i de kommende måneder og år?


Det går jo strålende! Beskæftigelsen har aldrig været så høj, der er mangel på arbejdskraft i mange fag og mange virksomheder aflægger gode regnskaber også i dette efterår. Investeringsniveauet er højt og virksomhederne har næsten alt for travlt. Boligmarkedet har på landsplan stigende priser og renten er lav - ja næsten historisk lav. Vi er da helt sikkert først i maj måned i et opsving. der vil forsætte igennem en god lang økonomisk sommer og dermed de kommende to til tre år for først derefter at flade ud.


Der er stor uro på børsmarkederne, og vi er lige kommet igennem den anden store korrektion i samme år - så næste gang er det den store nedtur. Ejerlejlighedspriserne i København er allerede begyndt at falde efter sommerferien. Der er handelskrig mellem USA og Kina, og EU risikerer at komme i klemme. Politisk er der uro i stort set alle lande i EU. Sverige har ingen regering, I Italien truer en ny gældskrise. Det er svært at skaffe arbejdskraft, og lønningerne er blevet alt for høje. Samtidig har nyuddannede fra universiteterne svært ved at få job og går arbejdsløse i måneder og år. Befolkningen sparer for meget op og anvender for lidt penge på forbrug. Så det er efterår i dansk økonomi, og forude venter vinteren - måske lang og kold efter en varm sommer.
Hvad tror du på? Begge beskrivelser kan vel ikke være rigtige på samme tid. ...og dog!


Danmarks Statistik har netop justeret tallene for den økonomiske vækst de seneste 3-4 år. BNP justeringen giver et billede af Dansk økonomi, der har toppet i 2016 og nu er ganske langsomt på vej ned i gear. Væksten i år vil være lavere end i 2017 er forventningen. Samtidig ser vi et lignende billede af de store økonomier, hvor man tidligere talte om et koordineret opsving, taler man nu om vækst i nogle økonomier og tilbagegang i andre. Det amerikanske opsving har varet så længe, at det må gå ned snart.


Modsat viser opgørelser fra Danmarks Statistik, at forbrugskvoten i dag er meget lavere end inden Finanskrisen i 2007. Der er med andre ord basis for øget långivning og stigende forbrug i de kommende år. Vi er slet ikke over toppen af væksten men kan forvente fremgang og bedre tider endnu i nogle år. Omvendt kan man hævde, at gassen går tidligere ud af vækstballonen i dag, hvor forbrugerne er blevet mere påpasselige med gældsætning.
Efterår eller forår? Vi vil ikke være i tvivl om nogle år, men lige nu må vi bygge vores forventninger på, hvad vi ved, og erfaringer fra tidligere. Lad mig forsøge med følgende konklusioner:


Er vi på vej mod en økonomisk vinter, bliver den mild denne gang. Virksomhederne har det godt, lønninger er endnu ikke steget alt for meget, og det største problem er arbejdskraft-mangel, som man vil være i stand til at investere sig ud af. Dansk økonomi er sund på samfundsplan, og danskernes privatøkonomi er heller ikke spændt op til bristepunktet. tværtimod er der penge i omløb og gode muligheder for at stå imod en nedtur.


Er vi kun i det sene forår af et opsving, er der gode muligheder for at få det bedste ud af de kommende år og få indhentet det tab, vi fik i økonomien under finanskrisen gennem nogle yderligere gode vækstår. Den store opjustering af BNP i 2015 og 2016 med hhv. 0.7 % og 0,4 % viser, at dansk økonomi også i dag kan vokse med en del over 2 % i flere år i træk. Væksten kan måske komme længere op i 2019. Så vi kan gøre gode tider bedre!
Hold øje med forbrugertillidsindikatoren og industriens ordreindtag. Det er ofte de to første varslingspunkter for en vending i økonomien. Begge viser en lille afmatning de seneste 2-3 måneder men er ikke gået i negativ eller begyndt at falde. Så også på disse normalt meget gode indikatorer er signalet ikke klart.


Hvad mener jeg så selv? Tja, bom bom bom. Jeg må indrømme, at jeg også er i tvivl, men på en række punkter hælder jeg mod den milde krise på vej. Der er tegn på en afmatning i vores tro på fremtiden og i tidsånden. Fokus på alt det, der kan gå galt er udpræget i medierne, og finansmarkederne viser tydelige tegn på, at der kommer en nedgang indenfor et års tid eller så. Men jeg forbeholder mig retten til at blive klogere - også med kort varsel!

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x