2024 – Verden, velfærd og Aarhus balancerer på en knivsæg!

Marianne Levinsen, Forskningschef / 9. jan 2024

Verden buldrer og vi vil fokusere på det nære i 2024!

Vi er på vej ind midt i 2020’erne med to krige, som på hver sin måde påvirker vores liv og Danmarks sikkerhedssituation. Krigen i Ukraine er inde i et dødvande og selv om opmærksomheden er vigende, så er Ukrainernes eventuelle sejr fuldstændig afhængig af vores og Nato landenes opbakning militært, økonomisk og moralsk.

Vi er et skridt længere inde i en ny koldkrigsperiode efter den for nylig indgåede aftale mellem Danmark og USA om bl.a. militære aktiviteter på og fra dansk jord, herunder udstationering af personel, opbevaring af militært materiel og udstyr, vedligeholdelse, træning og øvelsesaktivitet. Det handler i høj grad om forstærket inddæmning af Rusland og Putin i fremtiden.

Krigen i Gaza og Hamas angreb på Israel den 7. oktober trækker såvel historiske som blodige tråde til Europa. Konflikten er og har været langvarig og blodig og ikke mindst har utroligt mange civile måttet betale og betaler en stor pris i form af død og lemlæstelse i disse dage. Konflikten får store frustrationer og aggressioner til at komme til udtryk i mange lande, herunder Danmark. Vi må håbe, at det betyder, at der bliver en bedre løsning i 2024 for sameksistensen imellem befolkningsgrupperne i området. Lige nu ser det sort ud.

Der er valg til Europarlamentet i juni. I en tid med øget regionalisering og revitalisering af det europæiske samarbejde efter Corona og Ukrainekrigen, bliver det spændende at følge om interessen og opbakningen øges i Danmark og i den danske befolkning.

Velfærd

I Danmark går det i øvrigt ganske godt. Bortset fra et offentligt sundhedsvæsen, som slet ikke kan imødekomme de mange behov og ønsker til fysisk som psykiatrisk udredning og behandling. Vi har alle fået en masse individuelle rettigheder på velfærdsområdet, men det halter ret meget med at imødekomme velfærdsønskerne på en lang række samfundsområder.

Det får SVM-regeringen også travlt med at finde nye løsninger på i 2024. Desværre er det såkaldte komplekse problemer, som ikke blot kan løses med snuptag som flere ansatte, men også kræver nye strukturer, som følger borgere og ikke systemers krav og ønsker.

Der er et gigantisk behov for reformer af den offentlige sektor for at fremtidssikre den i forhold til borgernes krav om høj kvalitet, effektivitet og digital sikkerhed. Digitale løsninger og datascience er vejen frem og desværre skræmmer de historiske spor på området. Det er nemlig stadig mennesker i form af politikere, embedsfolk, brugere og it- professionelle, som i fællesskab skal ligge de nye skinner for at udvikle bedre løsninger og systemer i fremtiden.

Udover velfærd vil danskerne være optaget af opsparing, mindre forbrug, sundhed især den mentale og den gode livskvalitet i hverdagen med interesser, hvor man deler glæder med andre i form af have, natur, håndværk og strik. Vi dyrker de nære relationer til familie og venner i en tid, hvor verden buldrer rundt om os.

Tryghed i byen 2024.

Det bør være trygt at færdes i byen Aarhus. De unge kvinder frygter at færdes især alene i byen om aftenen og i nattelivet. Det kan ikke være rigtigt, at så mange uanset køn skal gå rundt og være bange i nattelivet og ofte føler sig forulempet af uønskede tilråb eller berøringer. 

Unge mænd er langt oftere end kvinder udsat for vold og kriminalitet på gaden, men det ændrer ikke på, at kvinder især de yngre må lægge øre til meget uønsket snak og opmærksomhed.

Flirt er dejligt og i min alder tæller man de få gange, det sker, senest i november i lufthavnen i Montpellier, hvor en franskmand så mig intenst i øjnene nogle få sekunder. Vel og mærke uden klamme ord og berøringer.

Nej tak til uønskede berøringer og klamme bemærkninger, når man ikke har bedt om det. Det kender jeg som ung kvinde i 1980’erne, hvor en stopfyldt  metro i Paris gav anledning til klamme berøringer forfra og bagfra.

I samme periode i Aarhus husker jeg en episode, hvor jeg svarede igen på klamme tilråb fra en gruppe fyre, der var helt oppe og køre. De blev så sure, at jeg var glad for at have et par hurtige håndboldpige ben til rådighed til at løbe væk fra dem på.

Der bør gøres noget, så unge kvinder og mænd ikke mindst seksuelle minoriteter kan færdes trygt i byen uden at være bange og på vagt.

Byens civile liv og kommunen bør gå sammen om en kampagne, hvor man såvel fysisk som digitalt på dansk og engelsk, som opfordrer til respekt og ligeværdig dialog med de andre i byen samt nej tak til uønsket seksuel tiltale og berøring.

Med ønsket om et lykkebringende nyt år til jer alle.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x