Danskerne i en ny tid!

Marianne Levinsen, Forskningschef / 28. apr 2020

En ny kold, usikker og ængstelig tid, som ændrer tidsånd, familie, arbejdsliv, forbrug, sundhed, det lokale og bosætning.


Corona krisen og den måde samfundet blev lukket ned natten over gav i første omgang en følelse af undtagelsestilstand. Den følelse er i dag erstattet af fornemmelsen af at være ufrivillig medspiller i en surrealistisk film, og det kommer til at vare en rum tid endnu, før vi kommer tilbage til en form for normalitet.

En så stor krise, som det vi oplever nu, vil forandre verden, samfund og virksomheder. Vi oplevede det sidst i forbindelse med finanskrisen. Denne krises styrke øges af, at den så hårdt og direkte rammer vores hverdagsliv.

Tidsånden i den nye tid vil være præget af kulde og afstand, det er en kold tid uden for megen berøring, men også kold for de mennesker og familier, som mister jobbet, huset eller kommer i andre økonomiske problemer.

Ikke mindst for talrige små og mellemstore virksomheder, som kommer til at lukke ned. Støtte er et plaster på såret, men i det lange løb er det kunder og indtjening, som skal sikre overlevelse og det er for en del ikke muligt i øjeblikket.

Samtidig vil usikkerhed vise sig på mange måder. Hvordan kommer det til at gå med økonomien nationalt og globalt – bliver det et langt og sejt træk eller kommer vi hurtigt tilbage. Længden på nedlukning og restriktioner også fremadrettet betyder, at det er umuligt at forstille sig, at vi blot starter op som før.

På arbejdsmarkedet starter konkurser og afskedigelser i den private sektor, men efterfølgende rammer krisen i form af nedskæringer og afskedigelser den offentlige sektor, fordi den private indtjening og skattegrundlaget for alvor skrumper.

Der vil være usikkerhed i relationer i familie, vennekreds og i det offentlige rum. Hvad tør vi gøre og med hvem og hvornår. Det glade budskab, om at vi godt må have sex, men alligevel skal vi holde afstand i butik, på arbejdsplads og institutioner, det kan være lidt svært at håndtere. Hvornår og især hvordan tør vi igen at se vores forældre og børn/børnebørn. Det bliver et evigt dilemma for mange af os i lang tid.

Ængsteligheden vil være en fast partner for mange for enten at blive smittet eller smitte andre. Ængsteligheden bliver også en fast følgesvend for mange mennesker i forhold til hvad fremtiden vil påvirke deres liv.


Danskernes adfærd efter Corona

Mit bud er, at vi vil se en følgende trend få en forøget styrke og måske en lidt andet retning end tidligere:

Det nære og familien får ekstra styrke og betydning i den kommende tid.

Vi kommer til at opleve en opblomstring i familien og de nære relationer, da vi har savnet dem rigtig meget i lang tid og gerne vil passe på dem. De hjemlige sysler får fornyet kraft, da vi vil kaste os endnu mere over aktiviteter som have, strikkerier og andet gøre det selv arbejde, hvor vi selv kan have indflydelse på tingene. Som et håb og modtræk til blot at vente på, hvad omgivelser, politikere og verden beslutter, at vi kan og må gøre.

Nye arbejdsformer - hjemmearbejde og øget digitalisering.

Hjemmearbejde blev spået en glorværdig fremtid for et par årtier tilbage, dog fik det aldrig det omfang, som mange troede. Rutiner og styr på de ansatte vandt over fleksibiliteten. Hjemmearbejdet får til gengæld en fornyet styrke, hvor mange har været tvunget til at arbejde hjemmefra. Så flere vil, hvis virksomhederne tillader det, benytte sig af fleksibelt hjemmearbejde, som krisen jo har vist til en vis grad, er mulig, når det gælder en del møder og opgaver. Flere har oplevet fordelene mindre spildtid og transport og ulemperne som oplæg og alvorlige samtaler via digitale medier og kan bruge disse erfaringer såvel i arbejdsliv som privatliv fremadrettet.

I denne tid indsamler rigtige mange virksomheder og organisationer yderst værdifulde informationer om hvordan den ideelle opgavefordeling er og kan være i fremtiden.

Mange private og offentlige arbejdspladser har været tvunget til at finde nye løsninger på mange forskellige problemer. Så læringskurven har været stejl, men betyder også, at vi for alvor får sat ekstra strøm til nye digitale måder at sælge, kommunikere, undervise og arbejde på.

Opsparing og forsigtighed

I dag sparer vi betydeligt mere op før finanskrisen ca. 12 % af vores  indkomst. Da såvel boligmarked som arbejdsmarked ikke kan undgå at blive ramt, så vil danskerne endnu en gang være mere forsigtige og overveje indkøb ikke mindst være tilbageholdende med de store investeringer på mange forbrugsområder. De forsigtige budgetter, som vi mødte blandt potentielle boligejere efter finanskrisen, er på vej tilbage med lynets hast.

Det peger mod mere sikre, fornuftige og indkøb af lejlighed, sommerhus, hus, rejser mv.

Sikkerhed og hygiejnen som  sundhedsbølge

Den store sundhedsbølge får en anden drejning, hvor den i lang tid har været rettet mod personlig og de næres sundhed, så ændrer fokus mod at sikre sig dvs. fravær af smitte i hjem, på arbejdsplads og i institution. Den rette standard på HYGIEJNEN og garantien for samme får pludselig kronede dage i lang tid fremover. Det har vi langt fra været vant til. Et positiv side effekt vil være færre sygedage bland ansatte og børn.

Angst for tæthed i byen, bolig og andre steder

Mange vil ønske at bo og være steder, hvor de ikke hele tiden skal passe på og ikke må stimle sammen. Det er utroligt svært i større byer og boligområder, hvor man bor som sild i tønde. Så der er ikke tvivl om, at Corona vil skubbe flere ud af byen enten i et parcelhus, landsted eller et sommerhus, hvor man i det mindst kan slappe af, når man har fri.

Det lokale sammenhold vil få fornyet styrke

Det lokale sammenhold, produkter og frivillighed har en del været optaget af, men denne krise vil sætte turbo på trenden. Vi vil tænke på at tage hånd om de andre i området og kvarteret og vi vil mere bevidst støtte de lokale butikker og cafeer, da vi er klar over, at deres overlevelse afhænger af os. Vores indkøb kommer i højere grad til at afspejle det og mange vil så vidt muligt støtte de lokale foreninger og andre civile spillere, som vi sætter pris på i vores område.

Det bliver godt igen

Den gode nyhed er, at vi kommer igennem og fremtiden kommer uanset hvad vi gør, og selv om vi kommer til at arbejde hårdt for, at fremtiden også bliver en positiv fremtid for os selv, byen, landet og verden.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x