Hvorfor vi aldrig kan blive kloge nok på mennesker? Grundlaget for vores arbejde i Fremforsk har udover analyser af trends, statistikker og mønstre altid været en stor nysgerrighed på menneskets adfærd, valg og fravalg og som vi plejer at sige ” mennesket er den usikre faktor i fremtiden”.
Der er rigtig mange gode grunde til at beskæftige sig med mennesker.
Ofte forstår vi bedst de mennesker, som ligner os selv og ret ofte er de medlem af samme gene-ration, har oplevet de samme vilkår i skole og samfundet og lyttet til en bestemt type musik og set verden på en bestemt måde.
Men i mange sammenhænge er det uhyre afgørende at kunne forstå de andres perspektiv, værdier og tilgange, det åbner en ny verden, hvor ens handlekraft og ageren kan nå nye højder.
Derfor arbejder vi hele tiden med at blive bedre til at forstå mennesker i mange aldre, generatio-ner, køn og kulturel baggrund for at blive klogere på, hvad de tænker, føler og mener om forbrug, arbejdsliv, bolig, samfundet og fremtiden.
Nogle gange indsamler vi denne viden via interviews til bl.a. bygge- og bosætningsanalyser og andre gange har vi selv indsamlet viden via interviews af danskere fra hele landet Vi har interviewet mere end 600 danskere i alderen 14 til 91 år.
Det var bl.a. disse interviews, som satte mig i gang med at skrive bogen 7 generationer – værdier, forbrug og levevis nu og i fremtiden.
Bogen beskriver 7 generationer i samfundet, opvæksten, værdier, banebrydende teknologi f.eks. Internettet for Generation Z født 1990 til 2001. Bogen er desuden krydret med citater fra mange interviews og populære fornavne for generationen. Ikke mindst en analyse af, hvad det betyder for arbejdspladsen, detailhandlen og de offentlige systemer.
Følgende generationer er beskrevet;
Indholdsfortegnelse og 1. kapitel kan læses på vores side omkring bøger om fremtiden.