Fremtidens bolig som senior og det gode liv i 3. halvleg

Marianne Levinsen, Forskningschef / 3. maj 2022

Vi har en stor vækst i aldersgruppen fra 60 år og opefter især de 60 og 80-årige de kommende 10 år i hele landet.

Dog vil ingen være seniorer eller ældre. Også selv om vi alle, hvis vi er heldige på et tidspunkt oftest efter 50 år pludselig opdager, at vi på et tidspunkt får en tid måske uden børn og uden et fast arbejde og måske med et ønsket arbejdsliv, hvor der er plads til arbejde og andre interesser hvad enten det er golf, heste eller børnebørn.

Når man kommer ind i 50erne og 60’erne som person, så begynder man så småt at overveje, om man skal blive boende eller flytte måske til en mindre og mere praktisk bolig end den nuværende. For eksempel er det sådan, at det kun danskere over 60 år i flere årtier har været, som foretrækker en lejebolig som den næste bolig. For de øvrige aldersgrupper er den private ejerbolig stadig den type bolig, som de ønsker eller drømmer om.

Vi har i flere analyser interviewet og talt med dansker over 50 år både de, som er flyttet og de, som overvejede at flytte. Den sidste gruppe kan være svære at gøre tilfredse med indretning, beliggenhed og andet i en ny bolig. I England har man et begreb kaldet ”Old Nesters”, som dækker over, at de har haft det, de anser for at være den bedste bolig dvs. en dejlig indretning og beliggenhed og hver gang de ser på en ny bolig, så er der lige en ting, som gør at de ikke kan og vil bo der.

For eksempel interviewede for 1 år siden jeg en ældre kvinde fra Herningområdet, som fortalte, at hun havde set på lejligheder de sidste 7 år, men hver gang var enten indretningen eller beliggenheden ikke god nok. Derfor var hun ikke flyttet. Mon hun er flyttet i dag?

Der er lige så mange drømme, som der er seniorer. Nogle drømmer om at flytte til byen og få en lækker lejlighed, andre drømmer om at gøre nogle sommerhuse til den permanente bolig, andre drømmer om at flytte i et seniorfællesskab og en anden gruppe ønsker at flytte tættere på børnene.

Seniorbofælleskabet er hot for tiden også selv om det dækker over mange typer af fællesskaber, hvor man blot bor i samme type boliger med fælles faciliteter, nogle seniorfællesskaber udbyder ret små boliger med til gengæld er store fælles faciliterer i form af stort køkken, orangeri og værksted. Der er bygget en hel del seniorfællesskaber de seneste år mange steder i Danmark. Nogle i målgruppen elsker at bo med aldersligesindede, men andre gyser ved tanken.


De fleste bliver faktisk boende, der hvor de bor og så selv om de har haft mange drømme. Det handler om en god og billig ejerbolig, et område med de fritidstilbud, som man ønsker sig også som senior og om at man føler, at man har et netværk i området og føler sig hjemme.

Fremforsk ’s undersøgelse af for nyligt flyttede seniorer I Danmark (Fremtidens Boligmarked 2030-2035 for Forenet Kredit 2021) viser følgende karakteristika for gruppen.https://forenetkredit.dk/analy...

Kendt område, god stand og indretning med et lækker uderum og tæt på familie

For langt de fleste er det afgørende at flytte til et område, som de kender rigtig godt i forvejen. Der tages ingen chancer på det område. En anden afgørende faktor var boligens indretning og stand for deres beslutning om at flytte i den nye bolig. For det tredje er et attraktivt uderum i form af altan, have eller terrasse af stor betydning og ikke mindst for en del nærhed til familien.

Når de ser på omgivelser i forbindelse med en ny bolig, ligger de vægt på tæt på dagligdagens indkøb, natur og grønne omgivelser og infrastruktur såvel veje som offentlig transport. Det var faktisk de samme faktorer, de lagde vægt på i 2014, da vi gennemførte en undersøgelse af bosætning herunder seniorer i Aarhus Kommune.

Ikke mindst er seniortilværelsen en omskiftelig livsfase, hvor sygdom hos en selv eller partner og dødsfald ofte udløser en flytning. Oftest bliver mange seniorer tilfredse med en ny praktisk bolig, som de fleste udtrykker er vigtig for dem som seniorer.

Mange kommuner har tilvækst i de ældre aldersgrupper og er i gang med at overveje dels at øge udbuddet af plejeboliger til dem, som er afhængig af omsorg og pleje dels overveje om byer og områder af kommunen tilbyder passende praktiske boliger i god stand til seniorgruppen gerne centralt beliggende der, hvor de bor i forvejen eller tæt på.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x