Fremtidens flyttemønstre

Marianne Levinsen, Forskningschef / 17. mar 2021

Efterspørgslen efter bolig frem mod 2030 afhænger af befolkningens alder og flyttemønstre.

De næste 10 år vil færre unge søge efter bolig i byerne, betydeligt flere børnefamilier vil være på jagt efter den permanente familiebolig i byer og landområder og ikke mindst vil de mange seniorer have vælge mange forskellige boligløsninger, da de som gruppe vokser markant i antal.

Flytninger i Danmark efter alder

Flyttemønstre efter alder er interessante at se på, fordi flyttemønstre efter alder er ret stabile. Når befolkningssammensætninger ændrer sig, vil efterspørgsel efter bolig og boligtype ligeledes ændre sig.

I 2019 flyttede ca. 700.000 danskere i alderen 20 år og opefter ud af ca. 4,5 mio. danskere i aldersgruppen, det svarer til ca. 15. 5 % af befolkningen. Som sædvanligt var der fleste flytninger i aldersgruppen 20 til 29 år, hvor 47 % flyttede. Derimod flyttede kun 2 % af de ældre fra 80 til 89 år. De yngre mellem 30 og 39årige udgjorde den andenstørste flyttegruppe, hvor 20 % af dem flyttede.

Vores flyttemønstre efter alder har været meget ret stabile og det er især de 20 til 29årige, som flytter meget. De danske unge flytter i gennemsnit hjemmefra som 21årige, dog forlader de unge kvinder lidt hurtigere reden end de unge mænd.

De unge og bolig i bymidten

De unge i alderen 20 til 29 år flytter oftest på grund af uddannelse og arbejde i en anden by og de bor typisk til leje. De drømmer alle om en fed central beliggenhed bolig også selv om, det ikke altid lykkes i første omgang. Hvis de er alene drømmer de om 2 værelser og i par ønsker de sig gerne 3 til 4 værelser, hvis det er muligt. De ønsker en god praktisk bolig og anser den for midlertidig. Så længe boligen fungerer i hverdagen, så er de mest optaget af ungdomslivet med nye fællesskaber, byliv og fest. Noget de ikke har så meget mulighed at dyrke for tiden. De næste 10 år har vi en mindre tilbagegang på 26.000 i aldersgruppen og dermed færre flytninger.

De yngre børnefamilier og par på vej i drømmeboligen

De unge danner par og familie typisk, når de er i slutningen af 20’erne eller starten af 30’erne. De seneste år har vi set, at de yngre par og familier flytter senere i hus og ejerbolig end tidligere. Derfor bor en del unge familier også i en midlertidig lejebolig, indtil de måske har fået arbejde, værdier og drømme på plads i forhold til økonomi og muligheder.

Rigtig mange drømmer om en arkitekttegnet, lejlighed eller hus måske rækkehus som den næste bolig. Parcelhuset er stadig drømmen for rigtig mange i denne livsfase. Dog er der en mindre tendens til at bofællesskab, haveforening og til at flytte på landet, og vi forventer, at sidstnævnte vil blive forstærket under Coronakrisen til forskel for finanskrisen, som fik de yngre i denne livsfase til at blive boende i de større byer.

I familiefasen er det børn og familiens ve og vel som er i centrum og derfor vil mange, før de køber bolig i et område eller kvarter, tjekke kvalitet af institutioner og skoler og adgangen til sikre stier og stisystemer. Der vil også blive set på, om der er gode muligheder for at såvel de voksne som børn har adgang til attraktive tilbud inden for fritids- og kulturområdet. De yngre vil gerne gøre noget godt og engagere sig i lokalområdet, men de er ofte presset på tid. De har travlt med arbejde, praktisk arbejde og omsorg for børnene og de mange og de mange krav i institution og skole om deltagelse og engagement.

Gruppen af yngre fra 30 til 39 år vokser med 120.000 de næste 10 år, så vi får en bølge af nye børnefamilier i nye huse og ikke mindst kommer en del ældre parcelhuskvarteret til at blive forynget nu og i de kommende år.

Den mangfoldige seniorgruppe

Seniorer 50 + er de mest forskellige med hensyn til boligtyper og boligønsker. De er meget forskellige og har helt diverse opfattelser af det gode liv i boligen. Om man på dette tidspunkt har opbygget formue i ejerboligen, vil det være med til at definere de muligheder, man har for at eje og leje samt bopælens placering rent geografisk, hvis man ønsker en ny bolig.

De ældre er langt mere forskellige end de unge og yngre. Vive undersøgte i 2019 de ældres ønsker til næste bolig efter 50 år, og hver 3. tredje overvejede en form for bofællesskab. Især når børnene er flyttet hjemmefra er der mange overvejelser i gang, om man skal blive boende. Historisk er de fleste endt med at blive boende omend lidt færre end tidligere blandt andet fordi en ejerbolig uden lån som regel er ret billig at bo i.

Nogle flytter på et tidspunkt mod byen, hvor de ønsker at nyde by- og kulturlivets glæder. Det er nok pt. sat på stand by. En mindre andel vælger at bygge et hus, som passer til deres behov og ønsker i seniorfasen og nogle flytter permanent i sommerhuset. Så der er mange forskellige mønstre og ønsker.

Efter 60 år oplyser mange, at de helst vil bo til leje eller i andel, og drømmer lige så meget om nem vedligeholdelse som de unge drømmer om eget hus og have.

For de lidt ældre senior er det en livsfase med mange overgange fra arbejdsliv til pensionistliv, måske fra par til enlig kvinde, og især sygdom kan ændre perspektiv og boligønsker. Vi har interviewet de ældre seniorer, som føler sig mere skrøbelige og fysisk begrænsede. Her er det tydeligt, at det i høj grad handler om at have en nem bolig tæt på indkøb og offentlig trafik, så man kan klare det nære hverdagsliv i boligen.

Gruppen af seniorer er i stærk vækst nemlig på ca. 257.000 de kommende 10 år, som er mere end befolkningen samlet set vokser nemlig ca. 242.000. Den største vækst er blandt de 60-årige og de 80-årige. Det bliver spændende at se, om hvor mange, hvor mange som bliver i ejerboligen eller som flytter i et nyt bofællesskab enten som eje, leje eller andelsbolig. 

Tiden og generationens er meget varme på tanken, men måske bliver det for de fleste kun til drømme.

NB: Beskrivelser af boligønsker er bl.a. baseret på Fremforsk bolig og bosætningsanalyser de sidste 20 år. I 2021 har vi fået lov til at analysere flyttemønstre og boligønsker for Forenet Kredit i hele Danmark i 2021. Det bliver så spændende!

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x