Hvordan ser Verden og Danmark ud efter ferien?

Jesper Bo Jensen, Direktør / 26. jun 2020

Vi er alle på vej på sommerferie efter et meget mærkeligt forår. Det giver anledning til at gøre status og til at se frem. Hvad bliver det for en fremtid, der venter os efter sommer, sol og varme - forhåbentligt også i Danmark, hvor mange vil tilbringe deres sommerferie i år.


Det bliver ikke som før. For de mennesker og virksomheder, der stadig håber på, at alt bliver normalt igen, er der dårlige nyheder. Det bliver ikke normalt som før, men vi skal da nok få en stabil tilstand efterhånden – en ny normal.


Her er der acceleration


Meget har vi lært af coronakrisen, og særlig en læring står frem – en krise forstæker det, der allerede var i gang. Så alle de tendenser, der blev forstærket af krisen, vil stå kraftigt igennem, i de kommende år. Lad mig tage nogle stykker her:


  • Vi vil arbejde langt mere på afstand i fremtiden
  • Detailhandlens fysiske butikker er ikke længere første valg ved shopping – nettet er ligestillet og har mange steder vundet over butikkerne. Butikker skal fremover have et andet formål end at være en salgsmaskine
  • Logistikkæder, der rækker over hele kloden er sårbare. Vi har mere kontrol over automatiseret produktion og    sourcing tættere på vores produktionssteder.
  • Udflytningen fra de store byer af børnefamilierne vil fortsætte, og vi ser en begyndende afkobling mellem    bosætning og arbejde – det er både distancearbejdet og frygten for at blive lukket inde i byens tæthed, der spiller ind.
  • Skolerne har i lyntempo lært nye læringsformer i naturen og udenfor det normale skolerum, samt indført små   læringsgrupper og faktisk fået dele af skolereformen til at virke, selv om det før var umuligt.
  • Hygiejne virker. Sygeligheden i samfudnet er faldet drametisk under coronaforholdsreglerne – dagsinstitutioner, skoler, arbejdspladser oplever det. Faktisk er der også færre alvorligt syge.


Hvor kan det gå galt?


Andre områder står i den modsatte situation., Coronakrisen har permanent ændret deres vilkår til det værre. Nogle fænomener vil forsvinde, mens andre er tvunget til at ændre sig grundlæggens med de:


  • Masseturismen er truet som fænomen, men vil finde nye former på længere sigt.
  • Dele af den kollektive trafik må ændre sig, så tætheden bliver mindsket permanent. Biltrafikken har allerede vundet markedsandele.
  • Musikfestivaller og store evens med massedeltagelse er truede på selve strukturen og skal ændres til nye former for at komme tilbage igen. Giver det mening med en Roskildefestival med hygiejnen i højsædet?


På mange andre områder kører meget faktisk videre som før. Mange virksomheder og organisationer vil fortsætte som om intet var hændt. Det er faktisk de organisationer, der er mest udsatte for anden bølge af krisen – ikke den anden infektionsbølge, men den bølge af forandringer og økonomisk tilbagegang, der kommer i løbet af efteråret.


Hvor skal man vågne op?


De organisationer, der tror de kan køre videre som før, bliver ramt når kunder, leverandører og omgivelser ændrer sig og ikke opfører sig som før. Det vil ske i løbet af det næste år. De sædvanlige salgs-kanaler er truede og forsyninger udefra samt kundernes sammensætning kommer til at ændre sig meget. De virksomheder, der blev alvorligt ramt i foråret, er i gang med at omstille sig. Det farlige er at fortsætte som om intet var sket.


Et eksempel på dette kunne være kontorforsyningbranchen. Mens mange har arbejdet hjemme, er der ikke blevet brugt de samme mængder på kontoret, og opdager branchen ikke, at kontoret får en ny rolle i fremtiden, bliver det andre leverandører, der tager også på hjemmekontorerne og i de nye lokaler i virksomhederne.


Det samme gælder ejendomsudviklere og udlejere af kontorlokaler. De vil se noget i den kommende tid som minder om udfordringerne i udlejningen af butiklokaler.


Den menneskelige faktor


Det mest uforudsigelige under en krise er os mennesker. Vi er den usikre faktor – meget af det andet har vi styr på. Teknologi er forudsigeligt, fysiske størrelser også, men vores reaktioner er ofte sværere at på styr på. Det bliver meget afgørende efter sommerferien., hvordan vi ser på fremtiden. Vil mange danskere og europæere stadig være angste for corona, eller vil den bekymring begynde at fordampe i sommervarmen?


Det er allerede i dag tydeligt, at befolkningen deler sig i de sygdomsmæssigt bekymrede og de økonomisk bekymrede. Rigtig mange mennesker i Danmark er lønmodtagere i stillinger, der ikke er truet af coronakrisen – i hvert fald ikke endnu. Andre er på overførselsindkomst og er sikret et minimumnsiveau. Langt færre er selvstændige, men de er særligt udsatte.


I løbet af efteråret vil de økonomiske begrænsninger begynde at brede sig til den offentlige sektor, der vil miste store skatteindtægter pga den økonomiske nedgang som under Finanskrisen. Samtidig vil eksportvirksomhederne og underleverandørerne begynde at opleve afdæmpningen i udlandet for alvor. Ordrebøgerne er allerede tynde i dag, når vi kigger måneder frem.


Om dette vil ændre det mentale Danmarkskort må vi se i løbet af efteråret – det bliver i hvert fald spændende at komme tilbage igen efter sommer. Den gamle verden får vi ikke tilbage.


God sommerferie! I år har vi alle fortjent en virkelig god ferie!


Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x