Kære unge menneske: Skynd dig at nyde sommeren 2020

Marianne Levinsen, Forskningschef / 18. jun 2020

Kære unge menneske!

Først et stort tillykke med den afsluttende eksamen, svendebrev eller 9.klasse, og den milepæl, det er for dig i dit liv.

Du er dygtig og glæd dig også selv om omstændighederne er mærkelige, når du sammenligner med andre, som har afsluttet deres uddannelse for blot et år siden.

Vi er mange som jer, der tænker som Natasja udtrykker det i  ”Gi mig Danmark tilbage” (2007):

Ey danmark, hvad sker der for dig?

Jeg savner dig, jeg vil ha' dig tilbage,

ligesom i de gamle dage hvor en spa'e var en s. YO!

Jeg vil ha' dig tilbage,

ligesom i de gamle dage hvor en fri fugl var fri,

og hvor man mente hvad man sae'.

Ey Danmark, jeg savner dig.

Jeg freaking f*cking savner dig.

Du skræmmer mig,

jeg vil ha dig tilbage, for jeg græmmer mig.

Fornuft og det store sociale slag


I er en generation, som på mange måder, har efterlevet, hvad samfundet og de voksne har krævet af jer. Mange har knoklet i skolen og på uddannelse. I har oplevet en mere individuel tilgang til jer end tidligere generationer, men samtidigt også et stort pres for at præstere i test og ved eksaminer.

Mange af jer har arbejdet hårdt og målrettet for at blive bedre i skole og i faget. og en del har valgt fag og uddannelser, hvor der var gode muligheder for at få et job efterfølgende.

I har gjort alt det rigtige - men Corona virus, nedlukning og restriktioner ændrede pludselig livet, skolen, eksaminer og ikke mindst det sociale liv med vennerne.

Det store sociale slag er det, som mange af jer, vil huske Corona krisen på. Netop det ikke at være sammen med venner fra skole, fritiden er utroligt svært. Som ung er det især venner, fællesskaber og relationer, som er med til at forme dig som menneske.

Corona og konsekvenser for de unge


Hvis du lige er færdig med en uddannelse eller skal i praktik, vil dine bekymringer være, om det vil lykkes dig at få en plads på arbejdsmarkedet. Unge nyuddannede har historisk altid højest ledighed og så kommer der en Corona krise oveni.

Heldigvis er samfund og virksomheder opmærksomme og der vil i den kommende tid blive arbejdet på at afbøde slaget mod jeres generation. VI er flere, som lover ikke glemme jer i den kommende tid.

Hvis du er ung og måske færdig med uddannelse og måske havde regnet med at rejse tage ud i verden, så kan man nemt rammes af modløshed. Flyene står stille og der er en del lande, hvor Corona stadig hærger, så drømme om at rejse ud og opleve den mangfoldige verden står måske på stand by. Og vi ved ikke, hvornår verden åbner op igen.

De mange regler og den tabte frihed


De mange planer for den nærmeste fremtid er udsat eller ændret for mange af jer. I kan feste og køre i studentervogn med restriktioner og mange regler for, hvordan I skal opføre jer, lukketider og afstand. Det er I vant til, da samfundet og de unges liv over tid er blevet mere og mere detailreguleret af myndigheder og uddannelsesinstitutioner i en sådan grad, at garnet strammer hver eneste dag.

Derfor rammer det jer ekstra hårdt, fordi i netop havde glædet jer til at feste, drikke og opføre sig som I selv har lyst og vælge de steder, venner og fællesskaber, som I gerne vil være en del af, når I var ude af systemet.

I føler, at friheden til selv at bestemme de rette værdier, venner og fællesskaber og ikke at andre for en stund er forduftet. Det er svært, når det er noget af det, som man har glædet sig allermest til.

Nyd den smukke sommer 2020


Vi mindes alle de smukke tider med afslutninger, fester og ballade. Det var sjovt men også vi havde bekymringer i 1980’erne for atomkrig og i 00’erne for terror. Hver tid og menneske har sine bekymringer og udfordringer.

Skynd jer – husk at nyde hinanden, sommeren, kærester, familier og alle de gode minder I kommer til at skabe og få i sommeren 2020, for pludselig er sæsonen slut som CV. Jørgensen synger i omkvædet til ”Sæsonen er slut”:

Sommeren er forbi nu

Og den nærmest fløj afsted

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x