Fremtidens attraktive arbejdsplads har brug for en bredere forståelse af fleksibilitet!

Marianne Levinsen, Forskningschef / 2. okt 2024

Det stiller øgede krav til nutidens og fremtidens ledere!

Under Corona fik mange øjnene op for, hvordan datidens digitale stadie og de mange nye digitale værktøjer muliggjorde, at mange opgaver kunne løses hvor som helst og når som helst løsrevet fra den fysiske arbejdsplads. Det var været den måde, som mange it-arbejdspladser var opbygget fra starten, men i andre brancher forekom hjemmearbejdet meget lidt.

I slipstrømmen på dette kunne mange ikke få armene ned. Det gav mulighed for nogle arbejdsgivere at spare på udgifter til de fysiske rammer også selv om det kan undre især i lyset af, at udgifterne til de fysiske rammer netop udgør en forsvindende andel af kontorarbejdspladsen, hvorimod lønnen til medarbejdere er lang den største udgift for virksomheden.

En del ansatte fik pludselig muligheden for et mere fleksibelt arbejdsliv tilpasset egne ønsker om mindre transport og måske større fleksibilitet i privatlivet. Med andre ord kunne man være mere effektiv, spare transport og for eksempel hente børn tidligere eller dyrke fritidsinteresser mere på grund af tidsbesparelsen.

Udviklingen er kortlagt af Danmarks Statistik siden 2019, at andelen med hjemmearbejde er steget fra 28,3 % af arbejdsstyrken i alderen 15 til 64 år til 41,1% i 2.kvartal 2024 i alle brancher. Ikke overraskende er der den laveste andel i byggebranchen (23%) og på sundhedsområdet (26%), da en del af gode grunde skal være fysisk til stede for at kunne udføre deres arbejde.

Højdespringeren finder vi Finansiering og Forsikring (79%) og i information og kommunikation (76,8). Det er jo ikke overraskende, da karakteren af arbejdsopgaver og branchen er afgørende for, om det kan lade sig.

Det er ikke kun Amazone, som pr. 1. januar 2025 kræver, at alle skal møde på jobbet alle ugens 5 dage. Dog oplyser Amazone, at der stadig vil være fleksibilitet i forbindelse med børns sygdom mv.

Flere og flere virksomheder begynder at sætter rammer for hjemmearbejdet Det skyldes at udvikling og innovation af produkter, services og processer ofte kræver samarbejde, dialog og også løbende fysisk tilstedeværelse med andre for at det lykkes at komme i mål.

Fleksibilitet i bredere forstand vil vokse i fremtiden!

Fleksibilitet er efterspurgt af mange mennesker i løbet af arbejdslivet. Især på et arbejdsmarked, hvor den moderne virksomhed såvel frivilligt som lovgivningsmæssigt (ESG-rapportering) får et større og større ansvar for medarbejdernes ve og vel i såvel arbejds- som privatlivet. Det har længe været frivilligt, men vi går mod en tid, hvor der vil komme lovgivningsmæssige krav om performance på det sociale område vil blive en standard rammebetingelse for at drive en virksomhed.

Danskernes fritidsliv fylder mere og mere, fordi de fleste danskere har en høj levestandard. Den udvikling, som vi har været vidne til de sidste 150 år, hvor hver enkelt dansker i gennemsnit får 2, 6 % mere årligt i privatforbrug ser ud til at fortsætte også i fremtiden. Det betyder, at vi som danskerne har store forventninger til vores materielle niveau og ikke mindst til et liv i balance med god mental livskvalitet.

Som mennesker er i forskellige livsfaser for eksempel småbørn fasen og vi eller vores familie kan blive ramt af sygdom eller skilsmisse, som betyder, at vi i en periode kan have svært ved at arbejde på samme måde. Man kan også være seniormedarbejderen, som måske gerne vil fortsætte med ikke med samme antal timer og ansvar.

Mange ønsker at kunne logge lidt ud i en periode og bruge tid på familien, fritidsinteresser og rejser og derfor ser vi også flere og flere overenskomstområder har indført rammer for at den enkelte kan afsætte midler til orlov med fuld løn på et tidspunkt i løbet af livet.

Midt i en tid med arbejdskraftmangel er der mange gode grunde til at arbejde med at kunne tilbyde fleksibilitet til de højt skattede medarbejdere.

Det afgørende element i relationen mellem den ansatte og arbejdsgiver dvs. ofte nærmeste leder nemlig en tillid til, at man kan finde en løsning, som tilgodeser virksomhedens behov og ønsker om løsning af forskellige arbejdsopgaver og medarbejderen ønsker til fleksibilitet.

Det kræver ofte, at man får set på opgaveportofølgen, kollegaer og mange andre elementer, som indgår i en moderne arbejdsproces. Med andre ord stiller muligheden for fleksibilitet store krav til nutidens og fremtidens leder.

Dog er der ingen tvivl, om at netop imødekommenhed og tillid til, at det kan løses for mange ansatte, opfattes som et kæmpe gode og skaber øget loyalitet overfor arbejdspladsen.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x