Naturen, det billige skidt, er (stadig) tidens største trend

Marianne Levinsen, Forskningschef / 17. aug 2020

Siden finanskrisen er naturen rykket længere og længere ind i vores liv - og vores bolig. Det er en mega-trends, som forstærkes af den igangværende Corona pandemi.


Jeg kommer igen til min Sommerø

Til Naturen, det billige Skidt

og Aspen suser mig mørkt i Møde

og Blitfuglen fløjter: blit, blit!

Otto Gelsted ”Under Uvejret” 1934.


Citatet ”naturen det billige skidt” er ofte fejlagtigt tillagt Poul Henningsen, netop naturen er i dagens Danmark i høj kurs.


Naturen  imødekommer det moderne menneske længsler efter ren luft, rum, tid, samvær og fordybelse.


Naturen som den store megatrend blev kickstartet i forbindelse med finanskrisen i 2008. Under og efter finanskrisen søgte mange mod naturen og naturen blev som fænomen opfattet som uskyldig og ægte, og ikke mindst et sted med fravær af slemme kapitalister og spekulanter, der kunne lokke dig i økonomiske uføre


Under Corona krisen med nedlukning og hjemsendelse af voksne og børn blev mange opmærksomme på de utallige gratis og ægte oplevelser, som naturen kan byde på, når man som familie og med venner uden tidspres gik sig en tur i park og skov og ved stranden. Ved blot at have tid og lade sanserne være åbne for input, så var der meget at se, opleve og røre ved.


Jeg så for eksempel små børn i gang med at filme mus i skoven. I år har været kendetegnet ved en evig kriblen og krablen af mus i skovbunden, fordi 2019 var et oldensår, hvor især bøgetræerne kastede tonsvis af bog til stor glæde som næring for skovens mange fugle og mus.


Under Corona og i den kommende Corona tid vil endnu flere søge mod naturen, da den opfattes som et mere sikkert sted at opholde med mulighed for luft og naturlig afstand til hinanden.


Uderummet er populært som aldrig før og vil blive flittigt brugt af endnu flere danskere, som ønsker at feste, mødes, blot drikke kaffe eller løbe, gå, cykle og ride.I den kommende tid vil rigtig mange også benytte de mange typer af haver ved parcelhuset, kolonihavehuset, boligblokken og sommerhuset til at mødes, feste og bare være sammen i.


Især så længe vejret er godt – da Danmark jo ikke altid har masser af sol fra en klar himmel, pludselig sætter regn og skiftende vejr ind som digteren Thøger Larsen skriver ” Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig.”.


Naturen i boligen og omgivelser

I vores analyser af danskernes ønsker til faciliteter i nærheden af boligen har langt de fleste uanset alder og baggrund sat natur i form af skov, strand og grønne områder, som det, som betyder allermest for dem i nærheden af boligen.


I Danmark har vi gennem tiden placeret boliger i naturen eller tidligere landlige omgivelser. Naturen er historisk en integreret del i mange af de materialer som boligen består af såvel ude som inde. Selvfølgelig er naturens materialer blevet bearbejdet, så de kunne bruges til byggeri og i utallige overflader.


Tænk på de mange skønne mursten og tegl, som pryder nyt og gammelt byggeri. Forskellige træsorter bruger vi og har vi brugt i bygningens konstruktioner, døre og vinduer og synligt er træet i mange hjems møblement uanset om det er af mærket Wegner eller Ikea. Sten, granit og marmor finder i køkkenet, badeværelset, i vindueskarme og som gulvbelægning.


Udseende og anvendelsen skifter med tidens mode og noder, men naturen i den bearbejdede form udgør en stor del af vores bolig og hjem.


Naturen er ligeledes for alvor flyttet ind i boligen. Rigtig mange har de sidste år indkøbt stueplanter som Pilea, monestera, pelargonie og kaktus. En masse grønne og lækre planter, som har erstattet tidligere tiders sparsomme planter og matchende orkideer. I mange yngre hjem møder man af grøn frodighed og boligens beboerne elsker at pleje og nusse deres private grønne jungle.


Ikke mindst har en del forsøgt såvel i boligen som på altanen at dyrke blomster, krydderurter og grøntsager i det omfang det er muligt, så den grønne kreativitet er populær og blomstrer i alle typer af boliger.


Haven og uderummet ved boligen er yderst populært og ikke som den golde og nemme græsplæne. Det er langt mere populært at være optaget af nye roser og stauder samt at lave højbede eller sørge for steder, hvor man kan dyrke egne grøntsager og krydderurter. Et drivhus kan mange heller ikke undvære om end i forskellige størrelser. Flere etablerer insektboer og ønsker sig bistader samt etablerer kvasbunker for at fremme biodiversiteten i naturen.


De mange søde kæledyr er en del af naturen også selv om de er blevet opdraget og civiliseret til en vis grad gennem tiden. Mange danskere elsker deres hunde, katte, marsvin, kaniner og fugle og pasning, kontakt og pleje af de mange såvel firbenede som tobenede giver mange af os livslyst og livskvalitet hver eneste dag.


Jeg tør godt spå, at naturen i mange udgaver og former være en integreret del af danskernes liv i fremtiden.


Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x