Dyb arbejdskraftsmangel om få år

Jesper Bo Jensen, Direktør / 24. feb 2017

Vi kommer til at mangle medarbejdere. For få i den arbejdsomme alder, flere unge og mange flere ældre er udsigterne fra 2017 til 2022. Fem år fra i dag står vi midt i en situation med dyb arbejdskraftmangel som vi sidst kendte den i 2006-2007. For at undgå det, må virksomhederne og de offentlige institutioner allerede i dag gøre en indsats for at sikre sig de unge og ældre i fremtiden.


Det danske arbejdsmarked er allerede i dag under pres. Der er mangel på flere grupper fra mange typer af faglærte over bredere medarbejdergrupper til specialister på en lang række områder. Det er kun begyndelsen. Fra i dag (2017) og frem til 2022 vil der bliver knap 80.000 færre i gruppe mellem 35-54 år. Det er den gruppe, man kunne kalde trækdyrene på arbejdsmarkedet. Dem der arbejder igennem for alvor. Så denne type medarbejdere får vi mangel på i årene fremover.


Samtidig vokser gruppen over 65 år med næsten 110.000 blot på fem år. Det giver et samlet billede af en samfund med problemer. Heldigvis går det ikke så galt.


Det er de unge, der skal hjælpe virksomheder og offentlige arbejdspladser igennem manglen på arbejdskraft. Gruppen mellem 20 og 34 år vokser nemlig med over 70.000 i de kommende 5 år. Det er de store ungdomsårgange fra babyboomet i slutningen af 1980erne og op gennem 1990erne, der giver denne fremgang. Så trækdyrene skal suppleres op med de unge, der elsker loungemiljøer og cafe latte. Det kræver omtanke og nytænkning.


Vores interviewundersøgelsen af de unge og yngre har gennem en årrække vist, at disse unge og yngre mennesker, som stammer fra generation Y og generation Z, vil stille anderledes høje krav til virksomheder og institutioner. Det er også de unge, der ønsker mere frihed på arbejdspladsen, og prioriterer deres egen fritid højere end tidligere medarbejdere. Så der skal arbejdes med arbejdsmiljøet, motivation og sammensætningen af de grupper, de unge indgå i. Frem for at arbejde sammen bredt med alle, vil disse grupper af unge allerhelst arbejde med folk på deres egen alder og med de samme erfaringer. "Among Peers" er et godt amerikansk udtryk for deres værdisæt og måde at se verden på.


Giver tankerne om disse unge allerede tungsind i personaleafdelingen, er der lidt håb at hente i gruppen 55-64 år. Denne gruppe vokser (heldigvis...) med 60.000 de kommende 5 år. Så hvis I er ved at fortvivle over de helt unge, så vær god ved seniorerne og gør alt for at beholde dem mange år endnu. Der er mange gode år tilbage i mennesker over 55 år, men det kræver, at man har opmærksomheden rettet mod dem, og ikke forfalder til automatpiloten. Det er en stor fare under et økonomisk opsving, som det ser ud til vi er på vej ind i. Her fokuseres alt for ofte kun på vækst, og ikke på de brede medarbejder-grupper. Så em opprioritering af indsatsen i forhold til fastholde og rekruttering er nødvendig i vækstårene frem for blot at fokusere på salg og vækst.


Mennesker over 65 arbejder i disse år markant mere end tidligere. Der er muligheder i denne gruppe og ved at beholde gode medarbejdere ud over pensionsalderen. Det kræver blot nogle aktive tiltag fra arbejdsgiver for at virke. Først og fremmet skal man tidligt melde ud til medarbejderen, at vedkommende er meget velset på jobbet også efter de 65 år. Dernæst skal der arbejdes med indholdet i jobbet. Når man kan holde op i morgen og har råd til det, skal der mere til at gå på arbejde hver dag end ellers.


Der bliver færre trækdyr, så vær god ved seniorer og kast jer ud i kampen for at forstå de unge og få et godt forhold til alle grupper på arbejdsmarkedet. De hurtigste får de bedste medarbejdere, og de sløve må stå som nogle virksomheder og institutioner prøvede det i 2005-2007, hvor de fik så dårlige medarbejdere ansat, at den samlede produktivitet i organisationen faldt. De nye var så dårligt kørende, at det samlede resultat blev dårligere.

Publiceret her på siden i 2017

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x