Julen 2017 - Jul, gaver og årets julehit

Marianne Levinsen, Forskningschef / 12. dec 2017

Derimod er der tale om en stille og rolig fremgang i økonomi, beskæftigelse og den private sektor, som langsomt også vil få betydning for den offentlige sektor, hvor måltal, budgetter og omkostninger har været i centrum. Kravet fra politikere og borgerne vil for kommunerne være fokuseret på bedre og højere kvalitet i service, og en bedre dansk økonomi vil være med til at hjælpe forbedringer på vej.

Med andre ord til trods for kamp mod madspil og overforbrug, så lader de fleste sig påvirke af en mere optimistisk stemning i samfundet, og pengene sidder mere løst nu og de næste uger.

Gaveudveksling som universelt fænomen for mennesker

Gaveudveksling mellem mennesker har været en hjørnesten i den moderne antropologi. Den franske antropolog og sociolog Marcel Mauss har med sit værk ”The Gift” fra 1923 videreudviklet teorierne om gaveudveksling og omkring menneskene, tingene og det sociale. Ifølge Mauss er udveksling i sig selv det generelle sociale udgangspunkt. Altså grundstenen til det sociale og kulturelle liv mellem mennesker.

I det perspektiv er gaver først og fremmest en udveksling mellem mennesker. En udveksling der bliver givet form af en materiel ting. Men det, man udveksler, er i virkeligheden respekt og opmærksomhed og gavens primære funktion er at skabe og vedligeholde et socialt bånd mellem mennesker.

For at respekt og opmærksomhed kan gå begge veje er det, derfor heller ikke acceptabelt at modtage en gave, uden også at give en gave retur. Samtidigt skal gaven være passende og hverken for stor eller lige for at sikre en ligeværdig relation mellem giver og modtager.

Vi giver konstant gaver til hinanden såvel materielle som immaterielle i form af opmærksomhed og omtanke på mange måder året igennem.

Julen

Dog er julen en særlig tid, fordi den oprindelige kristne højtid med at spise, hygge og udveksle gaver er en tradition, som over tid, i forskellige familier og egnsdele er blevet fortolket videre f.eks. i maden men også i rammer for jul og gaver.

I nogle familier er der meget skrappe regler for hvem og hvor meget, i andre flyder det mere og med eller uden regler. Under alle omstændigheder betyder det at modtage og give gaver noget for de fleste mennesker og julen er den mest ritualiserede form for at give, modtage og udveksle gaver. Så meget for nogen, at de flygter væk fra gaver, forventninger og andet godt.

Indkøb af julegaver kan ske på flere måder

For nogle var et spørgsmål om at gennemføre en effektiv proces bevæbnet med en liste går de i gang enten på net eller i byen, det skal helst så hurtigt som muligt og dejligt, når alle indkøb er i hus.

For andre er indkøb en oplevelse, som man deler med børn, venner og måske familiemedlemmer. Man nyder at gå rundt i byen, butikker, købe ind og hygge sig med hinanden.

Nogle lægger vægt på stedet, som gaven er købt. F.eks. Salling, magasin eller en kædebutik, hvor gaven kan byttes, medens andre går mindre op i stedet, men glæder sig over det gode tilbud, de faldt over i netto eller tigerbutikken i oktober.

Mine bud på julehits år

1. Digitale devices – mobil, iPads, spillekonsoller og alt hvad der bimler og bamler, bliver igen et af årets hit for store og små.

2. Oplevelser – alt fra gavekort til bio med Tante Olga til rejser, koncert og andre oplevelser, som giver modtageren noget at drømme om og se frem til.

3. Den bløde pakke – skjorte, morgenkåben og de underbukser eller sokker, som man altid mangler.

4. Køkkengrej – Nogle kan ikke få nok af nye kopper, porcelæn og andre af nyt fedt grej til madlavningen.

5. Hobby i mange retninger - Sofie har lige fået jagttegn, Peter nørder i Whisky, Karen er vild med alt nyt og fedt udstyr til hunden. Hans elsker digitale devices, han ikke vidst hans manglede.

6. Det hjemmelavede er et hit, især når det er fra skole og børnehave, men andre strikker, og laver egne gaver og føler en meget stor tilfredsstillelse i den forbindelse.

7. Genbrug er også hot – men på de rigtige områder f.eks. legetøj og andre ting, som ikke er slidt i stykker. Et par gamle underbukser er der ikke mange, som ønsker sig til jul.

I ønskes alle en glædelig jul, når I kommer så langt.

Udgivet her 2017

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x