Tiltrækningsdysten mellem danske kommuner: Og vinderen er... provinsen!

Jesper Bo Jensen, Direktør / 24. feb 2017

Mens vi venter på de endelige flyttetal for de interne flytninger mellem de danske kommuner for hele 2016 - altså vækst eller fald i indbyggere fraregnet fødselsoverskud/underskud og indvandring - så lad os se på udviklingen frem til om med udgangen af 3. kvartal 2016. De kommuner, der havde den højeste tilflytning i procent af befolkningen i kommunen ultimo i perioden var Fanø, Skanderborg, Kerteminde, Guldborgsund, Slagelse, Stevns, Faxe og Roskilde. Dertil kommer i Hovedstadsområdet Dragør, Solrød, Rødovre, Gladsaxe, Furesø og Allerød. Københavns kommune runder omkring nul, Frederiksberg oplever igen i denne periode nettofraflytning. Så ud over enkelte hovedstadskommuner er vinderne alle placeret i den såkaldte provins. Måske skal vi snart til at kalde disse kommuner Provence, som den populær landsdel i Sydfrankrig.


Nettotilflytning mellem kommunerne


Kortet skal læses sådan, at jo lysere en kommune er, jo større underskud på nettotilflytningen. De mørkeste har haft størst procentvis tilflytning - op til den højeste på 0,28% af hele befolkningen i kommunen i løbet af fire kvartaler (1 år). Den kommune, der har mistet mest har mistet over 1% af befolkningen i løbet af et år. Den mellemblå (som Københavns Kommune) rækker fra -0,03% til + 0,02% - det er stort set det samme som nul. De jyske kommuner med den næst mørkeste blå farve som Aalborg, Skørping, Randers, Aarhus, Herning, Horsens og Vejle har sammen med andre kommuner af samme farve haft god nettotilflytning, men ikke i top.


Danskerne er altså fortsat på vej ud af det indre af Storbyen København til fordel for resten af Sjælland. Flyttemønstrene er nu vent om, og vi flytter fra landets største by ud til områder, hvor der er mere luft, natur og billigere boliger at få. I forhold til samme periode for to år siden går flytningen længere ud på Sjælland og Guldborgsund oplever også positiv tilflytning. Det er også en væsentlig detalje, at Københavns kommune kun når sit omkring neutrale ved en meget stor tilflytning af unge mennesker i alderen 18 til 24 år, mens kommunen taber indbyggere i alderen 25-39 år - endda ret kraftigt. Denne type tab ses i alle de store byer som Aarhus, Aalborg og Odense. der dog også klarer sig på massiv tilflytning af unge mennesker.


Det betyder, at vil vi gerne udligne befolkningen fordeling ud over landet yderligere, skal vi nok til at se på uddannelsesstedernes placering og overveje om der skal ske en udflytning af uddannelsesinstitutioner fra de største byer i Danmark. Der er nemlig foregået en meget kraftig centralisering af uddannelsesstedernes geografiske placering gennem de seneste 20 år. Men det er jo et politisk spørgsmål om hvilke udvikling, man ønsker i vores jo ret lille land.


Publiceret her på siden i 2017

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x