Det er dog ikke blot produktionen, vi skal arbejde med, men også administrationen, logistikken, markedsføringen og alle de andre overbygninger. Det kan i et løntungt land som Danmark kun ske gennem effektiviseringer og automatiseringer.
Fremtiden består på det tekniske område ofte af meget fantastiske billeder som biler, der ruller ud af en sort kasse i eget hjem, biogeneratorer, der fremstiller alt fra mad til kæledyr ved et lille tryk på en knap og teleportation af mennesker millioner af kilometer ud i rummet. Virkeligheden er mere jordnær – selv for fremtidsforskere. Teknologi tager ca. 40 år om at få et gennembrud, så de kommende års udvikling på automationsområdet bliver at gøre det færdigt, vi er begyndt på.
Frem mod 2062 vil vi se en meget væsentlig ændring af måden danske virksomheder producerer på. Automatisering, robotter og andre mere selvstændige maskiner blive sat ind i produktionen og logistikken. Danske virksomheder er i dag ikke særligt langt på robotområdet, hvor japanerne i mange år har været de førende. Men med de høje arbejdslønninger er robotvejen en klar løsning for mange virksomheder. For nyligt beregnede det engelske magasin The Economist at solceller om 2-4 år i automatiserede fabrikker i USA vil kunne fremstilles til den halve pris af det de mere manuelle kinesiske fabrikker i dag gør. Det kunne også være i Danmark.
Hvorfor ikke bare flytte det hele ud til Asien? Det har mange gjort de seneste 10-15 år, men erfaringerne er, at alt afhængig af hvilket marked man producere til, kan det være alt fra en super god løsning til den rene ruin. Det er meget afhængigt af den enkelte produktion og de krav og specifikationer, produktet skal leve op til. På en række områder er standarderne til præcision og leverance så høje, at det ikke er en løsning at udlægge det hele. Det er de områder, der i øjeblikket er ved at blive hjemtaget til Danmark eller Europa igen efter et kort visit i Østen. Dertil kommer, at priserne på produktion i Kina er stærkt stigende. Endelig har en del virksomheder ikke lyst til at finde kopiprodukter på en række markeder som direkte konkurrent til deres egne. Kopiering er et udbredt problem i Kina og andre af de helt nye produktionslande i Asien.
Dertil kommer at just-in-time produktion og lean management stiller stadig større krav til fuld kontrol over produktion og logistik.
Innovation i fremtiden vil ikke foregå uafhængigt af produktionen. En række af de vigtigste innovative gevinster skabes når virksomheder sætter produktionslinjen til at samarbejde med udviklerne om forbedringer og nye tiltag. Det sker i fremtiden i rigtig mange virksomheder ved at etablere en serie 0 produktion. Den kan mest hensigtsmæssigt ske i Danmark eller i nærheden. Fremover betyder automatiseringen, at det er både robotter, produktionsanlæg og den tilførte arbejdskraft, der skal trimmes, og samarbejdet mellem menneske og robot bliver en meget væsentlig komponent. Her er en veluddannet og selvstædig arbejdsstyrke langt vigtigere end billig timeløn.
3D printere og andre maskiner, der direkte fremstiller serieproduktion helt ned til serier på et styk til omtrent de samme stykpriser som 1 mio. styk, vil om 20-30 år være helt almindelig hverdag. I de første 10 år vil vi se en forfining af teknologien, der allerede i dag kan fremstille komplicerede komponenter til visse industriprodukter. Derefter er der næsten ingen grænser for, hvad denne udvikling kan medføre. Men det virkelig spring fremad vil ske to steder – der hvor det kombineres med mere traditionel produktion og når mange forskellige materialetyper kan ”printes” i samlede forløb – som en bil.
Globaliseringen træder i disse år ind i fase 2.0. Her er det viden, service og de administrative funktioner, der udlægges fra vores del af verden til Indien, Polen, Sydafrika og andre dele af verden – også Kina. Derved slipper virksomhederne for mange ekstra omkostninger. Det er på disse områder, vi ikke har skabt tilstrækkelige effektivitetsgevinster af hovedsædet. En yderligere automatisering af alle disse funktioner vil fører dem tilbage til hovedsædet og bliver den nye bølge i løbet af 10-15 år.
USA er i dag verdens største industrination i form af samlet industriel produktionsværdi – det er ikke Kina. Danmark vil også være et industriland om 50 år, men vi vil have en robotiseret og stærkt automatiseret industri og tilsvarende administration, R & D, logistik. Vores høje lønninger vil til den tid blive set som det, der skabte denne udvikling. Det bliver virkeligheden. Den er måske ikke særlig laber og sexet, men det er den vej, dansk produktion må gå for at vi kan beholde vores status på produktionsområdet. Så kan vi bruge kaffepauserne på at fantasere om den nye Apple Zoompad, der selv vokser frem fra vores hjemlige gensplejsede yuccapalme og svæver rundt i 4D i stuen, når vi kommer hjem fra arbejdet kl. 16 efter en lille teleporteret tur til Mars.
Bragt i DAU Bladet august 2012