Fremtidens byer vil blive brugt anderledes end byer i dag. I dag er byernes virksomheder og off. institutioner afhængige af, at medarbejderne kan komme til og fra arbejde. En dag på Køge Bugt motorvejen eller i S-togene lader ingen i tvivl. Man pendler ind i byen om morgenen og ud om aftenen.
Byer som København er skabt under indtryk af industrialiseringen og med opdeling af byens funktioner i boligområder, industri og andet erhverv, samt detailhandel og underholdning. Vi skulle bo et sted, arbejde et andet og shoppe og underholdes et tredje sted. Den svejtsisk fødte franske arkitekt Le Corbusier arbejdede for denne opdeling af byen og fik stor succes med sine ideer under 1960ernes planlægning af de moderne forstæder.
Transport til og fra arbejde kan bedst foregå kollektivt, hvis der er mange nok på samme rute og bedst individuelt på cykel eller i bil, når ruten er for de få. I den moderne by rejser mange næsten den samme vej - men i bil. Det giver trafikproblemer. Det samme gør mange mennesker i forsinkede S-tog om med dårlige busser.
Men den moderne bys udvikling er allerede langt væk fra Le Corbusiers ideal. Pendlingen fra byens centrum og ud om morgenen er kraftigt stigende. Mennesker bor i centrum af byen og arbejder i forstæderne. Pendling mellem forstæderne er i kraftig stigning og størstedelen af den trafik, der er i Københavns centrum, passerer igennem byen på vej mellem to yderområder.
Allerede i dag stiftes virksomheder uden hovedsæde og kontor. Vi vil se mange af denne type i fremtiden. De har hjemmesider, laptops med konstant internetopkobning, business iPhones og bruger cafeer, hjem og mødelokaler hos kunder som kontor. Kontoret er ved at blive overflødigt for visse virksomhedstyper. Andre virksomheders medarbejdere bevæger sig rundt i byen med mange ture og stop i løbet af dagen. Dette transportmønster netpendling fordelt over hele dagen - bliver det nye bys transportudfordring: Ingen følger samme rute – alle har mange destinationer.
Den første danske storby, der er skabt til dette, er ved at opstå i disse år. Langs motorvejen i Østjylland fra syd for Kolding til langt nord for Århus opståri disse år en ny sammenhængende by – lad os kalde den for Den Jyske Hovedstad – hvor transport rundt i byen hele dagen lang er et væsentligt karaktertræk. Mens København er skabt via fingerplanen til at bringe mennesker ind og ud af byen morgen og aften, er den jyske hovedstad i gang med at skabe en byzone med konstant pendling.
Lad os nu som tankeeksperiment forsøge at begrænse transporten i biler og lastbiler i den moderne by. Der er mange gode miljøgrunde til dette og også stigende problemer med at finde plads til bilerne og lastbilerne i byen. Bomafgifter, kørselsafgift, trængselsafgifter er de oftest foreslåede redskaber til en sådan begrænsning. Hvad betyder mindre trafik for byen? Alt for ofte er svaret et bedre bymiljø og flere kreative mennesker. Men svaret er forkert.
Mindre transport betyder mindre vækst. Byen går i stå, hvis den ikke kan overgå til de nye pendlingsmønstre. De er essentielle for den økonomiske udvikling og betyder mere trafik ikke mindre. Flere biler og bredere veje er ikke det eneste svar – men en vigtig delmængde. Den anden del er et virkelig veludbygget, hurtigt transportsystem – som metro, S-tog og andre hurtige lokaltog. Tid og komfort er afgørende. Vi skal have en ny plan for København (ja hele den danske del af Ørestaden) og en tilsvarende plan for Den Jyske Hovedstad, som foreløbigt er vokset lidt planløst. Alternativt går økonomien i stå.
Artiklen er bragt i berlinske business 2008