De unges boligdrøm

Jesper Bo Jensen, Direktør / 26. jul 2008

En billig lejlighed på Rådhuspladsen – det er den hurtige udgave af de unges boligdrømme. Den skal være centrum for det aktive liv, de fleste unge i 20erne lever i dag. Dagens ungdom er jo som bekendt rigtig forkælet, og det har de været de seneste 2200 år ifølge gamle romerske skrifter.


De unge ejer ikke deres egen bolig. Andelen af unge i 20erne, der er boligejere, har været faldende i de seneste 25 år, så niveauet i dag er på under en tredjedel af de unge, der bor i egen bolig. De fleste bor til leje – men nogle gange hos far og mor gennem forældrekøb af ejerlejligheder.


De unges liv er i dag præget af omskiftelighed. Job i Danmark afløses af en dannelsesrejse jorden rundt. Den afbrydes på halvvejen, fordi en plads på den eftertragtede uddannelse er opnået. Når de flytter sammen i parforhold, beholder den ene part ofte sin lejlighed, selv om de bor sammen i den andens lejlighed. Man kan jo aldrig vide, hvor længe det varer, eller om man møder en anden om nogle få dage. Familie stiftes først omkring og efter de 30 år. Så ungdommen er en lang, fri og ofte uafhængig periode på 10-15 år.


Det afspejles i boligdrømmen. For mange unge står en tomt, stort fabriksagtigt lokale på 70-100 kvadratmeter som den ultimative drøm. Her kan et omskifteligt liv leves. Lokalet kan være festplads om fredagen, slappe-af-fra-storbyen rum i weekenden og stilles om til arbejdslokale for flittige studerende teams på hverdagene. I ferier bliver det til projektrum for bådbyggeri, DJ-Jam, bands eller preformancerum for kunstnervennerne. Der er et fleksibelt køkken, der kan flyttes bort, og eneste aflukke er toilettet. Boligen er en scene, hvor livet kan udspille sig i mange akter. Møbler og interiør er kulisserne. I New York beskrives dette rum som et loft – så på dansk bliver det til drømmen om loftet.


Men i virkeligheden bor langt de fleste unge i lejligheder på 2-3 værelser. Drømmen realiseres ikke af ret mange, men den overføres til de mere traditionelle lejligheder i det små. Nutidens flytbare køkkener, senge der kan gemmes væk, og den fleksible indretningsstil bygger på drømmen om loftet – i ”light”–udgave. Når Ikea præsenterer møbler til unge, lægges der vægt på de mange forskellige brugsmuligheder, fleksibiliteten og omskifteligheden i tilværelsen – og det sælger! Derfor skal en lejlighed til unge se så stor og tom ud som muligt, før de falder for den.


Når det første barn sparker i maven skiftes drømmen ud med drømmen om natur, skov, vand, fri udfoldelse, frisk luft og sund levevis. Den fås også i light-udgaven: Parcelhuset med græsplæne.


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x