Det 21. århundrede begynder først nu!

Jesper Bo Jensen, Direktør / 30. apr 2009

Med indsættelse af Barak Obama som præsident den 20. januar 2009 begynder det 21. århundrede. Tidsepoker følger ikke kalenderen slavisk, men dannes af afgørende brud i udviklingen. Det 19. århundrede begyndte med den franske revolution i 1789, den 20. århundrede ved 1. verdenskrigs udbrud i 1914.


En sort mand på verden mest magtfulde post er noget afgørende nyt. Forgængeren George Bush junior var en forlængelse af det, vi kendte i forvejen – Reagan og Bush senior. Indsættelse sker samtidig under en af de største økonomiske kriser, USA har oplevet. Igen en rigtig god indikator for nye tider. Afgørende brud i historien er ofte båret af kriser.


Det 19. århundrede var Europas århundrede, det 20. var USA's. Bliver det 21. Østens? Måske, men det 18. århundrede var sådan set også Europas, så en fortsættelse af den amerikanske dominans er en mulighed, jeg ikke vil udelukke på trods af mange modsatte profetier.


Det afgørende nye finder vi først, når århundredet åbner sig. Når det bliver klart, at der er en helt ny logik på vej. Det er eksempelvis byernes århundrede i endnu højere grad end før. Ved afslutningen af århundrede vil omkring 90% af verdens befolkning bo i byer mod 51% i dag. Det vil betyde massiv byudvikling.


Europa vil have en helt anden status og kan blive en supermagt. En genfødsel af Europa – se på euroens styrke lige nu. Islam på vej til reformationen vil give helt nye perspektiver, og de nye muligheder for politisk deltagelse via nye medier over stort set hele verden vil gøre politik anderledes end i dag.


På videnskabsfronten vil Life Science blive det helt store med aldrende befolkninger i de rigere lande, men køb endelig ikke aktier på den anbefaling. Tidsperspektivet er det helt lange sigt.


Energi og klima bliver begge afgørende dagsordener i det nye århundrede. Vi kommer til at løse forsyningsproblemerne og skabe kilder til det stigende energiforbrug, som ikke baserer sig på fossilt brændstof. Det vil også ændre klimaudfordringer. Det bliver energiforsyningen frem for klimaet, der kommer til at dominere århundredet.


Det afgørende lige nu er erkendelsen af, at det nye århundrede vil slå igennem i de kommende måneder og år. Vores verdenssyn vil blive forandret, som det blev det, da industrilogik, arbejderklasse, produktionstilrettelæggelse og massekrig satte sit præg på tidsånden under og efter 1. verdenskrig.


Vi er på vej til en ny økonomisk logik. Styring og statslig kontrol af økonomien er ikke længere af det onde men en forudsætningen for vækst og fremgang. Kapitalismen vil få et mere europæisk ansigt over hele verden. En ny politisk logik med deltagelse og mobilisering på nye medier bliver hverdag meget hurtigt.


På verdensplan bliver samarbejdet det afgørende. De globale visioner kan ikke realisering af en enkelt nation eller sammenslutning, men må skabes via samarbejde mellem mange forskellige parter. Det er besværligt og tager tid, men det er det eneste muligt. Derfor bliver det 21. århundrede samarbejdets århundrede, hvor det 20. århundrede var krigenes. Den nye amerikanske præsident kan blive den afgørende politiske aktør, der sætter denne proces i gang.


Publiceret her på siden i 2009

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x