Det grånende boligmarked

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

De bliver ældre og ældre – førstegangskøberne. For 20 år siden var der mange unge mennesker, der ejede egen bolig. Men i dag er tallet faldet dramatisk. Før man køber egen bolig skal meget være på plads for den moderne familie, og i de unge år leves livet uafhængigt og frit - uden de store forpligtelser. Bor unge i dag i ejerbolig er det mere sandsynligt, at det er far og mor, der har købt en ejerlejlighed til børnene, end at de selv har været ude at investere.


Omkring de 30 år tager karrieren fart, familien med børn dannes, og huset med have – ejerboligen - står pludseligt øverst på ønskesedlen. Der står de så de unge familier med ca. 30.000 kr. opsparet til udbetalingen, udgifter til daginstitution til 2-3 børn, og huspriser på mellem 2,5 og 4 millioner kr. i de største byer. Det er ikke så svært at forstå, at førstegangs¬køberne bliver ældre. Der er simpelthen ikke råd til alle de udgifter på en normal families budget. Så man venter til lønnen stiger, børnene bliver større (og forhåbentligt billigere) og priserne – måske - en gang i fremtiden falder.


I den anden ende af boligmarkedet - rent aldersmæssigt – bliver 68-generationen hængende i deres parcelhuse. Mange vil gerne skifte bolig, men de vil ikke flytte. I villakvartererne har de deres sociale netværk, og selv om huset er blevet for stort, og de er nået dertil i livet, hvor kun en tåbe ikke frygter haven, er der ikke passende boliger til dem i samme område. De vil nemlig helst bo i en bolig på ca. 120 m2. i et plan ved jorden med terrasse og uden have. Havnelejligheder til høje priser tiltrækker kun en lille del af dem. Der mangler alternativer til de kommende pensionister i deres nærmiljø, så de bliver i stedet hængende i parcelhuset. Chokket kommer så den dag, hvor de efter mange års rimelig vedligeholdelse oplever, at deres hus ikke er en formue værd, men efter købernes mening skal moderniseres for mindst en halv million. Smag og behag skifter som bekendt.


Problemet kan løses. Hvis de unge familier ikke samtidig med de høje udgifter til børnepasning, pensionsordning, og etablering af en familie med udstyr og et par biler har råd til at afdrage på gælden på et nyindkøbt hus, er løsningen simpelthen – som man har gjort i Holland i mange år – at lade være. Lån uden afdrag til de unge familier under etablering. Så simpelt kan det være – og det har taget 15 år at få den løsning igennem.


Men vi er nogle, der holder vejret. Sæt nu priserne falder. Men det gør de ikke, hvis de unge køber ejerbolig tidligere i livet – så er der nemlig mange købere i markedet. De afdragsfrie lån er måske netop den ændring – det columbusæg – der kan skaffe de unge familier tag over hovedet i eget hus, mens de har brug for det. Hvis priserne ikke presses op, for så er vi lige vidt.


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x