Det rummelige hus

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

De seneste 10-12 år har vi fået mange børn i Danmark. Halvfemsernes babyboom skabte behov for det moderne parcelhus med sort glaseret tegltag, integreret vognly, afvalmet tag og køkken-alrum med samtalekøkken i balsals-størrelse, så hele familier kunne være sammen på én gang i husets hjerte.


Samtidig blev familierne større. Gruppen af familier med 3 og 4 børn er steget med over 50 % i de senere år, og fem børn er ikke længere et særsyn – også selv om man har fået dem alle samme med den samme.


Der blev modsat født få i Danmark i firserne. Den overvejende del af familierne har derfor de seneste 10 år været småbørnsfamilier. Der eksisterede langt færre familier med større børn. Det skifter nu. Børn bliver jo cirka et år ældre hvert år. Hovedparten af danske børnefamilier bliver derfor omdannet til teenagefamilier i løbet af de kommende år. Det får konsekvenser.


Når hormonerne raser, og temperamentet svinger som en luftgynge i tivoli, så er samtalekøkkenet ikke længere lykken. Det kan derimod være det levendegjorte helvede for mange familier. Halvfemsernes huse er ganske simpelt ikke indrettet til teenagere – og slet ikke til familier med 2, 3 eller 4 teenageren på én gang.


En 16-årigs benyttelse af det fælles hjem adskiller sig væsentligt fra et børnehavebarns. Hjemkomst om natten eller morgenen mellem fredag og lørdag, høj musik til aftenkaffen, venners nattelange fnisen kombineret med ugidelighed i de lyse dagtimer hører alderen til. I et åbent hus med relativ lav lydisolering bliver det let til terror for de andre familiemedlemmer.


Giv os en beboelig kælder, et annex eller et hus med flere mil mellem forældreafdelingen og teenageafdelingen. Giv os bedre lydisolering, flere indgange til natlig hjemkomst, badeværelser reserveret til beboere over 30 og under 10, samt en humørsvingningsdæmper. Det bliver dagsordenen for teenage-forældrene.


Det påvirker efterspørgsel på boligmarkedet. De besværlige huse med mange etager, annexer og flerfamiliehuse vil blive mere efterspurgt end i dag. Ombygning af firser- og halvfemserhuse med lydisolering og næsten fritstående tilbygninger vil vinde frem og separate køkkener, hvor der ikke er åbent til resten af stuerne, vil igen blive populære.


Familierne vil igen deles efter alder. Vi må sige farvel til alle baby- og børneprogrammer i tv, men kan se frem til psykologers velmenende problemanalyse af både vore børn og os selv som forældre. Små børn – små problemer, store børn – store problemer. TV vil også kaste sig over shopping og tilbudsjagt. Det passer lige til en teenagedatter og hendes mor. Det er allerede i gang med Kontant og lignende forbrugerprogrammer.


Så velkommen i teenage-tiden – også på boligområdet!


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x