Er der et liv efter Arne Jakobsen?

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

Indretning af hjemmet efter den gode smag er ofte ensbetydende med stole af den berømte danske arkitekt Arne Jakobsen: Syveren, svanen, ægget. Hen over elipsebordet hænger ph-lampen mens gyngestolen i krogen er en ægte Wegner. Det har været gyldne tider for klassikerne de seneste 10 år. Men der er snart forbi!


De første trendsættere har forladt klassikerne til fordel for noget nyt. Der opstår en begyndende klassikerkvalme i visse kredse, og de unge holdning til indretning er, at en sammenhængende stil er det mest kiksede, der findes.


Hvad er det, der sker? Det er tidsånden – den skurk – der spiller den gode smag et puds. Det gjorde den også i 50erne og 60erne, hvor nutidens klassikere blev anvendt som et oprør mod den gamle stil. Se Krøniken - der er den gamle stil. Arne Jakobsen var en rebel, som i dag er endt som repræsentant for det konservative. Sådan kan det gå.


Tidsånden har mange lig på samvittigheden. Brune og orange fløjlshynder på gamle ølkasser blev omvæltningen efter 60ernes forfinede smag, mens 80erne blev blæst i gang via hightech med møbler i stål og læder. Hver gang blev en bestemt stil til fortid.


Det sker fordi, hver generation udvikler sin egen smag. Signalerne i indretning bruger man til at fortælle omverdenen, hvilken generation, man er en del af. De unge vil bare af den grund skrotte Jakobsen. De nye tendenser holder i de kommende år deres indtog, og hvis man ikke vil ende med at have et hjem, der ser ud som om det blev indrettet i forrige århundrede, er det tid til at sadle om.


Hjemmet som scene tæller for de unge. Der skal være mulighed for at omstille til nye situationer løbende. Køkkenet kan omdannes til en mindre restaurant – eller festlokaler for vennerne. Multifunktionalitet i møblerne og hurtige ændringer i indretningen er på vej ind, og stilmæssigt er det kunstmaterialer, neonfarver og formgivning som i Stanley Kubricks Rumrejsen 2001: Rektangler af plastik med runde hjørner, brede materialer og et farvevalg, der ligger milevidt fra klassikernes afdæmpede funktionalisme. Oranges genkomst i boligen udvikler sig til neon grøn, lys blå og en række andre farver, der klart adskiller sig fra nutidens gode smag. Se Miss Sixty butikken på Købmagergade i København – den har stilen lige nu.


Valget for alle over 35 er simpelt. Forny boligen eller gå kakkelbordsvejen. Det er den vej, mange af nutidens pensionister valgte i 80erne, da hightech-bølgen blæste. De beholdt simpelthen den syrnede eg og kakkelbordet fra 70erne. De har det endnu. Nogle vil beholde klassikerne, andre følge moden. Hvad der er dyrest er svært at sige, for er man lidt hurtig, kan klassikerne endnu sælges til en god pris, og mange af de nye møbler er fremstillet i billige materialer med design som en indbygget selvfølge – ikke en meromkostning.


Der er også et liv efter Arne Jakobsen!


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x