Overskuddet på betalingsbalancen var på 100 mia. kr. i 2011 og eksporten fortsætter sin fremgang. Renten er historisk lav, børnedødeligheden fortsætter med at falde og levealderen forlænges hver år med omkring 3 måneder i gennemsnit.
Men snart længe har næsten alle nyheder været negative. Krisen er blevet siddende i kroppen på nyhedsformidlerne, og stort set alt er blevet fortolket i negativ retning. Vi har endda lavet om på arbejdsløshedstallene for at få dem til at blive ved med at være høje. Dystermulerne – et herligt nyt dansk ord – har vundet frem på bekostning af optimisterne.
Men nu er det slut. Fremgangen er ved at blive så markant, at det ikke længere kan benægtes. Beskæftigelsen går frem og væksten er i industrien, landbruget og byggeriet – 5000 flere fra 3. til 4. kvartal 2011. Produktionen stiger i de erhverv, der skaffer os overskud i forhold til udlandet. Der er pæne overskud i mange virksom-heder i produktionserhvervene, ja selv landbruget ser frem mod lysere tider med højere priser.
Forbrugsforventninger er i marts måned på 0, altså neutral, efter i efteråret 2011 at være nået ned på minus 10. Især forventninger til egen økonomi om et år og dansk økonomi om et år ligger højt (plus 8-10). Jeg vil slet ikke nævne aktiekurserne siden efteråret, der jo ofte er udsat for lidt usikre udsving, men stigningen er markant.
Nu er turen så kommet til boligmarkedet. Nationalbankdirektør Niels Bernstein efterlyste tidligere på ugen bedre boligpriser, da han anså boligmarkedet som underlagt en negativ boble. Bernstein vurderede priserne til at være 7-10% for lave. Hvordan er de kommet så lavt. Det skyldes en meget omfattende pressedækning af det negative i lang til. Godt gjort dystermuler!
Hvis vi ser på boligpriser på lang sigt siden sidste krise i 1987 til 1992 er det faktisk ret klart, at nationalbankdirektøren har ret. Boligerne er undervurderede, hvis de skal følge den underliggende stigningstrends, der opstår på grund af inflation og almindelig rigdomsudvikling, og reaktioner er da også på vej. Ejerlejligheder steg i januar måned med knap 3% i forhold til december.
Det er nok for tidligt at kalde udviklingen et decideret opsving, men mønstret med stigende beskæftigelse i industrien, landbruget og byggeriet er et klassisk mønster i en økonomisk vending. Stigende beskæftigelse i disse erhverv er netop opskriften på en større optimisme. Derefter følger serviceerhvervene, investeringserhvervs, privatforbruget og boligmarkedet.
Det passer også med tidsperioden. Hvis man kan tale om ”normale” store nedture tager sådan en omkring 3-4 år at opstå, uddybes og klinge af igen. Det skete med oliekriserne i 1970erne, mens krisen fra 1987 blev forlænget med et par år af en senere europæisk nedtur. Kære dystermuler, jeres tid er ovre i denne omgang. Men hvis I venter nogle år i mismod, skal der nok blive plads til jer igen.
Til alle dem, der stadig lytter til dystermulerne: Vil I gerne komme for sent til den næste fremgang? Når man tager imod råd fra andre, har man ofte selv valgt svaret på forhånd gennem valget af rådgivere. Husk at vælge de rigtige rådgivere i tiden efter krisen.
Publiceret her på siden i 2012