Flyttemønstre: Er vi på vej mod natur og mindre bysamfund

Jesper Bo Jensen, Direktør / 24. feb 2017

Storbyerne i Danmark er ikke længere magneter for tilflytning fra resten af landet. De vokser, men netto fraflytningen er tydelig i de seneste tal.


Det er kun Københavns Kommune i Hovedstaden, der stadig har en lille netto tilflytning de senest opgjorte 12 måneder. Frederiksberg og en række forstadskommuner taber mange indbyggere netto i løbet af disse 12 måneder. Københavns Kommune vokser dog stadig på grund af indvandring og et stort fødselsoverskud. Det dør ret få i Københavns Kommune på grund af den store udflytning i løbet af 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne. Derfor det store overskud på fødsler-dødsfald.


Nettotilflytningen til Vest- og Sydsjælland har derimod været stor de senest opgjorte 12 måneder. Roskilde, Vordingborg og Slagelse kommuner er de store vindere, men Vordingborg, Kalundborg, Næstved, Odsherred og Stevns klarer sig også ret godt. Det giver dog ikke automatisk vækst i kommunens indbygger-antal, da mange af disse kommuner har et fødsels-underskud på grund af mange dødsfald i forhold til antallet af fødsler. Men tilflytningen af børnefamilier vil udligne dette i løbet af nogle år.


Lad os nu se det i øjnene. 2014 bød på et ændret flyttemønster i Danmark, og det er i løbet af 2015 blevet forstærket i Hovedstaden og på Sjælland. Der er ingen tvivl om, at et nyt flyttemønster allerede er begyndt at ændre Danmark, så den tunge vægt på de store byer er på vej til at blive afløst af en mere balanceret udvikling. Dette sker lige mens stort set alle "debattører" er helt enige om det modsatte. Det er godt med nogle facts frem for blot holdninger og von-hör-sagen fra ens egen omgangskreds i storbyen. Spred gerne det nye budskab!


Publiceret her på siden i 2017

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x