Forældreaktivering

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

Pyhhh, sidst i september og roen sænker sig over familiens hverdag. Nu har vi i en måned gået til tre forældremøde, to skolefester, SFO-møder, aktivitetsdage, udstillinger samt en første skoledag, samt deltaget i udveksling af to udenlandske teenagere i 10 dage via skolen, besøg i kommende børnehave, fødselsdag i vuggestuen, mens indkaldelser til skole-hjemsamtaler hober sig op på køkkenbordet. Hjemme hos os hedder det forælderaktivering, og det er – skal jeg oplyse til alle institutionsansatte - en plage i hverdagen. Vi nævner i denne samling slet ikke de frivillige aktiviteter som afslutning til fodbold, loppemarked hos spejderne eller bestyrelsesmøder i skolen. Dertil kommer selvfølgelig det nødvendige: Lægeundersøgelser, sundhedsplejerske, tandlæge mv. Det er i denne mylder af aktiviteter, vi forsøger at få tid til at opholde os i vores hjem – de mange danske parcelhuse.


I skoler og daginstitutioner er det en udbredt opfattelse, at danske forældre et for lidt sammen med deres børn. Det er forkert – vi er betydeligt mere sammen med vore børn end for 15 og 25 år siden, men det modsatte fortælles dagligt i medierne, så de er undskyldt i institutioner – lige indtil nu! Deres tilbud om en hyggelig aften sammen, hvor hver især lige medbringer en ret til buffeten til 10 personer – og så måske en kage, hvis nogen har lyst - husk kaffe, vin, og andre drikkevare – er velmente, men rammer helt forkert.


Danske familier har brug for ro og fred, samt nogen, der vil gøre noget for dem. Vi kommer gerne til middag, hvis andre har lavet maden, ordnet bordet, osv. Vi tager også gerne en gave med! Men fri os fra al den aktivitet for aktivitetens skyld.


Efterårsferien er næste hurdle. Tilbuddene til børnene vælter ind af døren, kommunerne sætter alle sejl til og forventninger bliver skruet højt i vejret. Hvis vi ville hinanden noget godt, så blev det til en rolig uge uden al hverdagens ræs. På grund af det opskruede tempo på arbejdsmarkedet og i dagligdagens aktiviteter har vi danskerne mistet 2 timers fritid om dagen de seneste 15 år. Det er ikke aktiviteter, børnefamilierne har brug for, men fred og ro!


November er kold og våd – men oftest rolig lige indtil nisserne viser sig i butiksvinduerne. Så går det løs igen. Juleklip i børnehaven, julespil i skolen, klassekomsammen med glögg, og julemands¬udflugt for de mindste. Freden sænker sig igen i januar, mens nogle familier går i gang med at pudse skiene. Det næste pusterum – vinterferie – er også blevet aktivitetsbelagt.


Når danske familie har så svær en hverdag, er det fordi, der er for mange aktiviteter. Vi mangler fritid og allermest fri tid. Moderne, børnerige familier har brug for, at skolen og daginstitutioner tager sig af deres egentlige opgaver, og overlader familielivet til familierne. Det er derfor, vi bruger så mange penge på vores bolig – vi kan lide at være sammen i den.


Dan Turéll har skrevet et digt, der hedder allermest holder jeg af hverdagen. De danske familier har brug for at få hverdagen tilbage. Det kunne oven i købet frigøre ressourcer til almindelig skolegang og pasning i institutionerne. Bedre skoler, bedre pasning og mere ro i hverdagen – kan det blive bedre? Sluk så for forældreaktivatoren!


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x