Fremtidens byer

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

Fremtidens byer bliver større. Befolkninger i Nordeuropa og resten af verden bevæger sig fortsat fra land til by og fra mindre byer til større byer. Befolkningen vokser stadig – mest i Asien og Latinamerika. Storbyerne vil blive meget store byer på 50-100 mio. Indbyggere - i vores del af verden dog noget mindre. I Danmark vil København – hele hovedstadsområdet ud til Helsingør-Køge-Holbæk-Slagelse, Århus, Ålborg og Odense fortsætte med at vokse på lang sigt. Trekantsområdet følger nok også med og en række andre byer som Esbjerg, Herning, Horsens og andre med gode placeringer følger med – men ikke i samme tempo som de store.


Storbyerne vil fremover få endnu større økonomisk betydning som centre for viden, politik og udvikling af det sociale liv. Før i tiden var en by med opland en økonomisk region, i fremtiden bliver en storby center i en erhvervsregion, hvor en række mellemstore og mindre byer fungerer som produktions- og beboelsesmæssig opland for videnscentret i regionen. I Norden vil udviklingen gå mod 2-4 regioner i hvert land – og også være grænseoverskridende som Øresundsregionen.


Byerne vil blive endnu tydeligere delt op i kerne og periferi, hvor kernen – som vokser i størrelse - vil være en meget blandet del af byen, mens periferien består af bydele, hvor segregeringen bliver kraftigere. Man vil bosætte sig med ligesindede. Velfærdsghettoerne bliver flere og de sociale ghettoer fortsætter med at vokse.


De klassiske funktioner folder sig ind i hinanden i fremtidens byliv. Frem for den skarpe opdeling i adskilte funktioner - Virksomheder, boligområder, handelsliv - vil disse fremover foldes gennem indretningen af byerne. De nye kommunikationsteknikker, mobiltelefon & Internettet, vil gøre mennesker nærværende flere steder på samme tid i fremtiden. Dette vil afspejle et forandret livssyn. Mobilitet, mentalt som fysisk, har inden for få år udviklet sig så markant, at man i fremtiden ikke længere er begrænset af de sædvanlige spatiotemporale barrierer, dvs. indskrænkninger i tid og rum.


Den moderne livsstil bliver fleksibel, organisk og hyperdynamisk. Bystrømmene bliver myriader af individuelle og alsidige bevægelser, som slynger sig mellem hinanden – i fremtiden ofte på samme areal. I fremtiden foldes byfunktionerne, så de krydser hinanden i byens forløb, i tiden under dagens fremdrift og i det enkelte menneskes bevidsthed og valg af livsmønstre.


Fremtidens byer præges af stigende heterogenitet. Sammensætning af befolkning vil blive mere blandet, udbuddet af varer, services og fritidsaktiviteter langt mere omfattende. Virksomheder og institutioner bliver mere forskellige. Men storbyerne i Norden og resten af Verden bliver samtidig mere ens. De får alle det samme heterogene præg, og de samme globale tilbud. Storbyerne vil blive præget af homogen heterogenitet.


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x