Fremtidens hus på energisiden

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

Valget af bolig sker ud fra drømme. Drømme om livet, herunder familielivet. De fleste danskeres drøm om en bolig er parcelhuset – et fritliggende hus, man kan gå rundt om, og hvor man selv kan vælge, hvor meget man vil høre til naboerne.


Drømmen om parcelhuset hører sammen med ideen om det gode liv: Parforhold og familie med børn, kæledyr, familiebil og nogle gode omgivelser, hvor dette liv kan udspille sig i. Det har gennem årene ført til samtalekøkkenet, webergrill, haveanlæg i stor stil og senest den nye badeværelsestendens med et rum til nydelse og velvære.


Mareridtet er en hamrende utæt gammel villa midt under den anden oliekrise i 1980. Den gang kunne man købe en patriciervilla på 350 kvm. for langt under en million kroner i København, Århus og andre store byer. Ingen havde råd til at varme sådan et hus op. Energikrisen har mange ofre, men er i dag - selv med olieprisernes nuværende himmelflugt - fortid. Energirigtige huse er blevet en selvfølge, og i mange huse er fjernvarme via de store centrale forsyningssystemer en lille post på budgettet. Oliefyrede huse koster stadig lidt mere at opvarme, men uden af vi har lagt mærke til det, har elektrisk opvarmning via overskudsvarme fra fjernsyn (4 stk. i normal børnefamilie), computere, køleskabe, frysere, vaskesøjler, belysning og alskens ny elektronik mange steder overtaget en stor del af energi¬forsyningen i husene. I de bedst isolerede nye huse betyder det, at overskudsvarmen luftes ud gennem vinduerne, og at fjernvarme/oliefyr kun bruges til at frembringe varmt vand.


Derfor går nutidens familier i moderne huse ikke op i deres energiforbrug – det er relativt blevet meget billigere og ret ugennemskueligt. Det er også svært at få os til at købe el på tilbud. Vi er ikke rigtigt energibevidste mere.


Det betyder, at fremtidens energiforsyning til parcelhusene skal sælges på en anden måde til beboerne. Vi er optaget af vores eget liv og drømmene herom. Så vi vil fremover være optaget af komfort, det praktiske og nyttige samt smarte tekniske systemer, der stadig tiltaler mænd og efterhånden også i nogen grad kvinder. Varmeforsyningen i nye huse vil fremover være en del af den grundlæggende konstruktion af huset, så der er taget hensyn til, at huset kan blive både for koldt og for varmt. Gulvvarme suppleres med et afkølingssystem på varme dage, der måske kan suppleres med diverse lagerformer.


Fremtidens huse vil være nul-energi huse og plus-energi huse. Den første type sørger selv for energileverancer gennem eget styringssystem og integrerer hånde hvidevare og andre ”produktionsanlæg” i husets energiforsyning. Plus-energi huset har egen energiproduktion via f.eks. et tag med solceller, der producerer elektricitet og i yderste konsekvens også eget brændsels¬celleanlæg. Huset leverer derfor strøm til det store net på nogle tidspunkter og modtager strøm tilbage på andre. Via solcelleteknologien vil nye huse blive energiproducerende, så et 300 kvm. hus med udendørs hot tub, kraftig havebelysning, automatisk rengøring og græsslåning og masser af andre energislugere er fremtidens økologisk bolig med produktion af overskudselektricitet.


Men langt de fleste huse vil også om 10 og tyve år være energiforbrugende. Det er nemlig de over 900.000 parcelhuse og 300.000 fritliggende stuehuse mv., der allerede findes i landet. De er blevet meget mere energirigtige siden oliekriserne, men selv med nyt energiglas og andre energitiltag, vil de stadig være nettoforbrugende.


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x