Fremtidens unge på arbejdsmarkedet og i fritiden

Marianne Levinsen, Forskningschef / 26. jul 2008

Fremtidens medarbejdere kommer til bestå af to personlighedstyper: de frie omskiftelige og de stabile traditionalister. De frie omskiftelige søger konstant udfordringer og ændringer. De er gode til at skifte roller og personlighed efter situationen. De er mobile og fleksible, men de kræver nye udfordringer og udvikling hele tiden, ellers søger de andre græsgange.

De stabile traditionalister ønsker et godt job med gode muligheder. De ønsker ikke, at verden konstant ændrer sig. Jobbet er vigtigt, men familie, parcelhus og børn er mindst lige så vigtigt. Så længe der er gode muligheder og tilbud på jobbet er der ingen grund til at skifte til et nyt. Vi har brug for begge medarbejdertyper i virksomhederne. Virksomheder får en udfordring i at rekruttere de to medarbejdertyper og ikke mindst, at kunne tilbyde begge typer af unge arbejdsopgaver, vilkår og udfordringer, som matcher deres ønsker og behov. Det er godt for den ene type af medarbejder, er ikke nødvendigvis attraktivt for den anden. Vi har fundet frem til de to typer af personligheder i vores undersøgelse af de unge. Den ene gruppe af unge skifter mellem to til tre roller, gerne mellem fem til seks roller. Til hver rolle er knyttet en identitet og tit et særligt sprog. Den unge vælger rolle afhængig af den situation og de personer, de er sammen med. Michael har flere identiteter og iscenesætter sig selv afhængigt af, om han er sammen sine forældre, en skolekammerat, en kollega eller en festbekendt.

Den anden gruppe af unge udtrykker selv, at de altid er den samme person. Sofie har en bestemt måde at være på og hun opfatter selv, at Sofie er den samme person, uanset om hun er sammen med familie, venner, kæreste og i skolekammerater. Denne gruppe vil gerne have et godt job, og ikke mindst en familie, parcelhus og venner, og de søger gode rammer med udfordringer. Alle unge udtrykker, at de ønsker et godt job og en familie i fremtiden. En gruppe af unge er ved at planlægge job og familie og forventninger til parcelhus og bil. Denne gruppe af unge går typisk på teknisk skole, handelsskole m.v. Læs Jannie’s fremtidsplaner;

Jannie: ”Der har jeg to børn, bor sammen med min kæreste, bor i et parcelhus lidt uden for byen, men ikke for tæt på landet… Jeg har kørekort, jeg har bil...en Mazda 5 for at være helt præcis… jeg har en søn på 5-6 år, og en datter på 1 år, måske to år….. Det er bare den drøm jeg har.. jeg er kommet rigtigt langt i min karriere.. og jeg skal til at indspille nogle øvelser til at teaterstykke… det er mine fremtidsplaner/drøm…”

En anden gruppe har ikke travlt. De er lige startet på at have det sjovt og har absolut ingen aktuelle planer om job og familie. De skal først lige ud og rejse, så studere og så have job i eller andet land og så familie på et tidspunkt. Denne gruppe af unge kommer typisk fra gymnasieskolen. Alle unge har samme opfattelse af familie, venner m.v. og mange områder, hvor de ligner hinanden.


Familie

De unge mellem 15 og 19 syntes, at deres familie er det vigtigste for dem i deres liv, og de føler alle, at deres forældre har god tid til at lytte og hjælpe dem, hvis de har brug for dem. De unge har eget værelse og privatliv derhjemme, og de får typisk ikke lommepenge, fordi langt de fleste har et fritidsjob. Emil: ” jeg synes, at min familie er vigtigere end mine venner, for man kan jo ikke klare sig uden sin familie… Men vennerne ligger lige under”.


Venner og kæreste

Vennerne er meget vigtige. De unge har flere lag af venner. De har mellem 3-8 nære venner, som de kender fra skole, sport, og andre fritidsaktiviteter. Det er dem, som de kan tale med om alle problemer også de svære problemer. De nære venner er de i tæt kontakt med typisk hver dag. Dernæst har de unge mellem 30 og 50 gode venner, som de kender fra skole, sports/fritidsinteresser og arbejde. Denne gruppe af venner er de jævnlig i kontakt, hygger sig med og går til fester med. Endelig har hver ung mellem 50-100 bekendte, som de er i kontakt med en gang i mellem. Hvert ungt menneske har et meget stort og udbredt socialt netværk, som ikke kun findes i nærmiljøet. De fleste unge har venner og bekendte i andre byer og dele af landet. Mobilen og MSN betyder, at geografien ikke er så vigtig. Mange af de unge har en kæreste, men kæresten kommer sjældent i første række og bor ofte et stykke væk fra den unge.


MSN og Mobilen

Når de unge går på nettet, bruger de MSN. De interesserer sig ikke for chatrum og kender til de farlige steder på nettet. De bruger ikke webcam og syntes ikke, at det er afgørende at kunne se hinanden, for ”vi kender jo hinanden i forvejen”.

Mobiltelefonen er den vigtigste genstand for de unge. De har alle mobiltelefon og bruger den stort set kun at sende beskeder med. De interesserer sig ikke for billedbeskeder, ringetoner og videooptagelser. De bruger mobilen til at sende beskeder på og til at lave hurtige aftaler f.eks. at gå i biografen eller gå til fest sammen med vennerne, gerne en time senere samme dag. Lange og dybe samtaler foregår ikke på sms. De unge sender mellem 20 og 150 beskeder hver dag og modtager det samme antal. Til hverdag fylder skolen, fritidsarbejde, sport eller anden fritidsinteresse hele dagen og fritiden er typisk det samme som weekenden. I fritiden har de fleste af unge travlt med arbejde, venner og fester. De unge føler alle, at de har meget travlt hverdag med skole, arbejde, og venner/kæreste og siger selv, at det de mest har lyst til, hvis de selv kunne vælge er, siger de enstemmigt ” at slappe af og lave ingenting”. Det er nogle af resultaterne af en undersøgelse af de unge, som Fremforsk har gennemført. Stud. Scient. Soc. Anne Sophie Valbjørn har interviewet 52 elever fra folkeskolen, gymnasiet, teknisk skole, Handelsskoler og Htx. Eleverne kommer fra Ålborg, Århus, Slagelse, og hovedstadsområdet. Eleverne har selv fortalt, hvad de laver til hverdag og fest, om sprog og roller, deres forhold til familie, venner og kæreste, brug af internet, msn og mobil, deres trivsel og fremtidsplaner. Anne Sophie Valbjørn har interviewet de unge fra oktober 2005 til maj 2006.


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x