Hvor der er hjerte, er der rum

Jesper Bo Jensen, Direktør / 27. jul 2008

I de senere år har danskerne brugt milliarder på deres hjem. Det har været ombygninger, tilbygninger, renovering og modernisering. Køkkenet er det rum, der har været mest fokus på. Det er efterhånden svært at finde et køkken i de originale 70er farver med rødbrune fliser, grønne hårde hvide varer, gule køkkenlåger og brune greb og vandhaner. Der er blevet skiftet ud næsten over alt.


Familien har været i fokus som rammen om det gode liv i de seneste 10 år. Vi har iscenesat vores familieliv gennem moderniseringerne af køkkenerne – vi skulle vise, at vi havde tid og energi til at være en rigtig familie. Mange har udlagt det som den moderne families paradoks: Der blev brugt rigtig mange penge på køkkenet i takt med at vi brugte mindre tid på at lave mad og spise sammen – og spise på samme tid.


Men det er ikke rigtigt. Over de seneste 15 år har vores tidsforbrug udvikles sig, så vi i dag bruger mere tid på at lave mad, spise sammen (alle sammen) og være sammen med vores børn. Så glem den dårlige samvittighed. Nutidens forældre er gode forældre, der tilbringer mere tid sammen med deres børn end man gjorde for 15 og 25 år siden. Det viser Socialforskningsinstituttets tidsforbrugsundersøgelse fra i år.


Tid gengæld er den tid, hvor vi ikke fortager os noget, faldet dramatisk. Vi har så travlt med planlagte gøremål i hverdagen, at der er blevet næsten en time mindre om dagen til at gøre ingenting i hjemmet og det samme uden for hjemmets fire vægge. Det vil ændre vores prioritering i hjemmene de kommende år. Det er nemlig ikke så meget fritid, vi har mangel på, som fri tid – tid hvor vi kan gøre lige, hvad vi vil.


I hvilke rum kan man være alene i en moderne familie med børn. På toilettet, i værkstedet – nogle gange i soveværelset eller i det hjemmekontor, som kun få har indrettet. Derfor vil vi se et veritabelt boom i udvidelse, ombygninger, fornyelser og nyetablering af badeværelser de kommende år, mens den store indsats i køkkenerne er ovre. Vi mangler ikke længere nærvær med familien, men nærvær med os selv – og det vil vi forsøge at få. Også indretning af mandens hule – værkstedet – vil også være i centrum fremover.


Hjerterum i hjemmet er de rum, der giver os en idé om at opnå det, vi mangler i det gode liv. Der er andre vigtige rum fremover. Stuen er næsten helt glemt, mens små rum som viktualierum, påklædningsrum, kælderværelser og andre nicher står til at få en væsentlig prioritet i fremtiden. Vi vil have orden i rodet – selv om det ikke kommer af sig selv. Efter nogle år i køkken-alrummet er der behov for en genopdeling af boligen i mindre dele.


Hjerternes rum er i fremtiden også uderummet. De mest spændende køkkener til næste år vil være udekøkkenet. Det er videreudbygningen af Weber-grillen så det også omfatter vask, og gasblus og måske en brændefyret pizzaovn som den helt store model.


Publiceret her på siden i 2008

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x