Hyldest til den nye verdensorden, kvinder og den danske sommer

Marianne Levinsen, Forskningschef / 29. jun 2013

Sankt Hans – både en kristen og hedensk skik, den første fejrer fødslen af Johannes Døberen, den anden fejrer solhverv – med andre ord årets længste dag. Og på god dansk pragmatisk vis, er de to traditioner smeltet sammen til at fejre Skt. Hans aften i dag i Kragelundparken, hvor foreningen eller private ildsjæle står for festen.


Vi lever i en tid, hvor verden springer i mangfoldighed

I Vesten - lig med Europa og USA - er vi ikke længere den samme økonomisk og politiske supermagt. Mange troede efter muren fald, at vi i Vesten havde de bedste politiske systemer og den optimale økonomiske styring i form af reguleret kapitalisme.


Krigene i Irak og Afghanistan og finanskrisen har sammen med det faktum, at mange lande som Kina, Indien, Dele af Mellemøsten og Asien, Rusland, Brasilien og Tyrkiet og mange andre steder i verden oplever betydelig økonomisk fremgang, og fremstår som mere driftige økonomier end i vesten.


Den nye verdensorden

Flere lande bl.a. Kina kræver mere politisk magt i verden. Så fremtiden byder på mange forskellige centre både politisk, økonomisk og kulturelt, og det er den nye verdensorden, som vi skal rejse, sælge, arbejde og uddanne os til som virksomhed og mennesker.


I disse lande vokser den nye middelklasse frem, den blev sidste år vurderet til at være på mere end 2,5 milliarder mennesker, som ved hjælp af økonomisk fremgang får bolig, bil, mad, og dermed også lyst at rejse, og pludselig vil de også kræve de demokratiske rettigheder, som vi tager for givet.


Grundloven beskriver, hvordan vi som borgere har en lang række basale rettigheder. Vi har ytringsfrihed og ret til at forsamles og demonstrere for vores synspunkter. Vi har ret til at oprette foreninger og til at være medlem af en forening. Og ikke mindst frie og demokratiske valg, hvor alle partier også i opposition til den siddende regering kan stille op.


I disse år ser vi også i disse lande, at kvinderne rejser sig og protesterer mod egenrådige og korrupte politiske og religiøse spændetrøjer, som bruges til at kontrollere samfundet og især kvinders mulighed for uddannelse og arbejde.


Markante kvindebevægelser og enkeltpersoner

Vi har set Pussy Riot i Moskva – en aktivistisk punkbevægelse, som blev kendt for at lave en happening vendt mod Putin i en kirke, og de blev bagefter sendt i arbejdslejre for aktionen.


En anden markant bevægelse er Femen, som udspringer fra Ukraine, og som dækker hele verden og har feminine aktivister i hele verden, hvor topløse kvinder gerne med slagord skrevet på brystet protesterer mod undertrykkelse af kvinders rettigheder, mod kirken, religiøse dogmer, sexistisk pornoindustri og politiske diktatorer og systemer.


Vi har set topløse kvinder protestere mod Putin i forbindelse med det russiske valg i 2012. Vi har set en lignende aktion mod Berlusconi. I år har vi set den tunesiske kvinde Amina Tyler, som er smidt i fængsel, fordi hun optrådte topløs med slagord om ” Free us from Islam”. Andre søstre fra Europa er blevet fængslet for deres støtteaktion for hendes sag.


Det er stærke kvinder, som bruger kroppen som våben mod magthavere såvel politiske som religiøse, de skal have al den støtte og opbakning i deres kamp for at forbedre verden.

Hermed en opfordring til alle kvinder i dag – gå ind i kampen, så gå ud og vær topløs og vind kampen.


Så bedre økonomi og mere uddannelse i mange dele af verden er med til at sætte bevægelse i mere demokrati og rettigheder for alle - også kvinder. Det kan vi kun hilse meget velkommen, selv om det ikke sker i løbet af næste år. Men der kommer til at gå årtier og måske århundreder for nogle landes vedkommende.


Den danske sang er også en kvinde nemlig en ung blond kvinde.

(Carl Nielsen)


Sangen er et billede på den lette, lyse og grønne danske sommer, som den er, når den vel og mærke viser sig fra den bedste side.


Sommeren gør os glade og lette og taknemmelige over, at vi igen skal opleve den dejlige sommer. Når vi derhjemme har haft gæster fra Frankrig, Singapore og Sydafrika, så udtrykker de alle, at de er fuldstændig bjergtagede af det smukke, lysegrønne lys og nætter. Det er noget helt særligt for os og andre, som straks ser og føler den særlige kvalitet, som sommeren og lyset har.


Hvem kan ikke genkende den boblende brusen man føler indeni, når solen skinner, skoven er grøn, og der er lidt varme og bare ben i luften – det gør vist os alle lidt øre og skøre.


Derfor er midsommerfesten er en god lejlighed til at glædes over sommeren, mindes og håbe på, at vi får mange flere skønne somre i fremtiden.


Så derfor vil jeg ønske alle store og små i dag en rigtig dejlig og solrig sommer.

Lad os så få brændt alt det onde væk, som ritualet med bålet og ild betyder.


Publiceret her på siden i 2013

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x