Kære unge mennesker: Slap af

Marianne Levinsen, Forskningschef / 3. aug 2017

Et stort tillykke til alle jer, som afslutter uddannelse i år!


I har måske i måneder og år set hen til, at skole og uddannelse var slut, så I endelig kunne komme videre, efter de utallige fejringer og fester, som I skal til i den kommende tid.


Når fejringen en gang er slut, vil nogle af jer kende den næste station og mange andre være usikre på, hvad fremtiden vil bringe og hvilken retning, I ønsker at vælge i den digitale globale og løbske verden med utallige valgmuligheder.


Glem nu snakken om de 12-taller og hvis I er trætte af skole og pres, så er det ikke så sært. I har fået ørerne tudet fuld af det faglige, konkurrence, karakterer og PISA-prøver af skole, lærere, forældre og andet godt.


De har alle understreget, hvor vigtigt det er at performe og gøre det godt for at komme videre og kunne vælge. Konkurrencestaten har for alvor indtaget folkeskole og ungdomsuddannelserne på fuld kraft, så præstation og karakterer hele tiden er i centrum for den enkelte og mellem eleverne.


Det har skabt høje karaktersnit, stressede elever og undervisere, fordi alt skal være nyttigt og give et bedre output uanset hvad man foretager sig på skolen og under uddannelsen.


Derfor har mange af jer ind i mellem eller helt mistet pusten, fordi jagten på de ultimative præstationer har den bagside, at det ikke er sjovt og lærerigt at modtage undervisning. Når al undervisning er planlagt og struktureret, så giver det ikke det rum til selvstændig fordybelse og udforskning, som netop gør det sjov at lære nyt.


Slap af!


Så tag jer nu en stor velfortjent pause. Slap af og nyd sommer, kæreste, rejser, festival, venner og alt det, som gør dig glad. Ellers kan det ske, at du glemme, hvad der virkeligt betyder noget for dig og det kompas skal du navigere efter resten af livet. En ung pige sagde følgende;


"Jeg drømmer om, at finde ud af, hvad jeg drømmer om. Sådan at finde ud af, hvad jeg virkelig vil, og så nu går jeg bare efter det"


Så hvis du er færdig f.eks. med gymnasiet og ikke lige ved, hvad du vil videre. Så er du ikke alene. Det er mere hovedreglen end undtagelsen for de unge i dag.


Vær glad for at være usikker og giv dig selv lov til at prøve mange forskellige ting arbejde, højskole og andet godt, før du træffer en beslutning. For nogen kommer den i løbet af et år for andre kræver det mere tid og afprøvning.


Som den kloge forfatter Paul Auster siger ”når noget begynder at ske, så bliver det aldrig det samme igen”. Det kan være trist, når man husker tilbage på alle de goder minder, men samtidigt opstår der en masse muligheder i form af nye møder med mennesker, nye indsigter om sig selv og måske nye veje til at udvikle sig selv personligt, socialt og fagligt.


Hvad er vigtigt at kunne i fremtiden!

Lidt seriøst skal I også have og her er mine bud på, hvad der er vigtigt for at få et godt liv i fremtidens samfund.


For det første er det vigtig at få en praktisk og teoretisk faglighed indenfor det fag og de områder, som man kommer til at arbejde indenfor. Men Rom blev ikke bygget på en dag, så det tager uddannelse, tid og erfaring at nå i mål. Fagligheden skal dyrkes, vedligeholdes og slibes, så det ikke bliver en doven kniv, som man møder blandt nogle af de lidt ældre en jer i samfundet.


Samtidigt er vigtigt at kunne samarbejde og kommunikere, det man er god til andre, som har andre styrker end en selv. Den høje faglighed er sjældent brugbar, hvis den ikke kan sættes i spil i mødet med andre. Derfor vil nogle af jer opdage, at de som scorede de højeste karakterer ikke altid får den karriere, som alle troede.


Det at være engageret og ville yde sit bedste gør faktisk en forskel. Det er masser af dokumentation for, at mennesker, som virkelig ønsker at gøre en forskel og arbejder for det enten lykkes eller gør en stor forskel for andre mennesker.


Flere sprog og lysten til at forstå og kende forskellige mennesker, deres kultur og måde at se på verden vil også blive en efterspurgt kompetence i fremtiden. Så hvis din eventyrlyst er stor, så spring ud i det, du kommer til at bruge dine erfaringer i mange forskellige sammenhænge og situationer senere i dit liv.


Til sidst


Husk det er dig, som skal leve dit eget liv og ikke andre f.eks. politikere, forældre og andet godt. Så lad dem ikke bestemme og dirigere dig og dine valg uden at du selv også syntes, at det er en god ide og er moden til at træffe beslutning om næste step.


Så skynd dig nu ”Kys det nu det satans liv ”( Steffen Brandt TV2) – forhåbentlig kommer du til at give og få rigtig mange kys i de kommende år.


Held og lykke fremover uanset hvad fremtiden bringer


Klumme bragt i JP Aarhus den 21. juni 2017.

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x