Forfatteren George Perec skrev i 1978 bogen ”Livet en brugsanvisning”, som fortæller om livsforløb og eksistenser i forskellige lejligheder i en enkelt ejendom i Paris. Bogen er en hyldest til livet og menneskers mangfoldighed og samtidigt er disse menneskers liv og muligheder i høj grad begrænset af opvækst, indkomst og social baggrund. I dag lever vi på mange måder et liv, hvor vi kan vælge uddannelse, arbejde, partner og livsstil. Vi er ikke længere begrænset af forældres socialgrupper, erhverv, segmenter, og manglende økonomisk råderum.
Vi har et arbejdsliv, hvor forandring og omstilling er en nødvendighed og et permanent krav til indsatsen fra den enkelte. Den seneste nye undersøgelse af vores tidsforbrug (Jens Bonke SFI) viser, at vi alle arbejder mere, er mere sammen med børnene, laver mere mad og udfører mere husligt arbejde end vi gjorde i 1964 og 1987. Tiden til at kigge ud i luften uden at foretage os videre er for moderne danskere reduceret til 8 minutter pr. dag for både voksne mænd og kvinder. Vi er i evig aktivitet og har både i arbejdslivet og fritiden et stort antal projekter i gang. Vi moderne menneske har to store projekter i livet, og det er arbejde og familie. Vi ønsker både at have et spændende job, som vi udvikler os på og er med til at udvikle, og samtidigt ønsker vi det dejlige familieliv, hvor vi aktivt deltager og lytter til vores børn, deltager i deres institutionsliv og fritidsaktiviteter. For at være et helt menneske og en person, man kan se op til, skal man helst være verdensmester i begge dele. Men det er ikke nemt.
I efteråret 2006 uge afholdt Center for Balance mellem arbejde og familie ved Helle Rosendahl Lund en Work-life balance uge med fokus på, hvordan man skaber balance mellem vor tids største selvrealiseringsprojekter nemlig arbejde og familie. For udbrændthed og stress er efterhånden blevet en folkesygdom og et kraftigt signal om, at der er noget galt i den måde vi lever og arbejder på i Danmark. Det er et prisværdigt initiativ at få nye vinkler og måder på, hvordan vi som mennesker kan få balance i livet. I det travle liv uden pauser ville det jo være rart og behageligt, om man kunne få tilsendt en brugsanvisning eller en guide til livet, ligeså hurtigt som vi kan sende og modtage en sms, købe og sælge varer over Internettet. Blot et hurtigt click med musen, så er den lige til at gå til.
Derfor lever mange i dag af at sælge simple brugsanvisninger til, hvordan vi skal leve livet som medarbejdere, forældre, og som unge, gamle m.v. De danske forlag udgiver dagligt en ny bog, som er en brugsanvisning til at leve livet f.eks. hvordan du håndterer din stress, lever både som karrierekvinder og som mor på samme tid, coacher dine medarbejdere, finder balancen i livet via meditation, gennemlever din sorg, og ikke mindst lærer at sige nej til dine børn. I fjernsynet kan vi lære, om hvordan vi håndterer børneopdragelse, for tiden er teenagerne i centrum i teenagetesten på DR 1, Joan Ørting guider dem, som for åbent tæppe, tør fortælle om kærlighedslivets seksuelle og følelsesmæssige udfordringer og får endog lektier for i kærlighedsskolen.
Det kan ikke udelukkes, at vi hver især kan få tilført læring gennem såkaldte håndbøger om livet og tv-programmer. Men de fleste mennesker med en smule livserfaring ved, at konflikter og kriser i perioder gør os kede af det og handlingslammede, men også at de på den anden side ofte får os til at rykke os, se nye muligheder, få fokus på, hvad der væsentligt for os som personer. Så fat mod, hvis du ikke har fundet den ultimative guide til perfekte liv med balance mellem arbejde og familieliv. Livet og det mangfoldige udfordringer betyder, at du er i live og der er mere i vente i fremtiden.
Det er ikke en tilfældighed, at en del mennesker i dag søger meditation, yoga, pilgrimsvandringer og stilhed i et forsøg på at få mere balance i tilværelsen. Det vil vi se mere af i fremtiden, at vi søger at få åndehuller i den travle tilværelse og mulighed for fordybelse og stilhed. Da flere og flere mennesker indser, at åndehuller er en nødvendig forudsætning for at kunne klare et travlt og aktivt liv og samtidigt syntes, at vi har et godt liv. De danske virksomheders største potentiale er medarbejderne og de står overfor en stor udfordring i forhold til at støtte og stille værktøjer til rådighed til, medarbejderne, så de kan håndtere et travlt arbejds- og familieliv uden at blive syge af stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø.
En undersøgelse foretaget i 2005 af Rambøll Management for Sundhedsstyrelsen viser, at tendensen blandt såvel offentlige og private virksomheder er, at flere og flere virksomheder får sundhedsfremmeordninger for mad, motion, rygning, alkohol og psykisk arbejdsmiljø og stress. En stor del af virksomhederne opfatter det sådant, at virksomheden har medansvar for de ansattes vaner i forhold til stress og det psykiske arbejdsmiljø som helhed. 44 % af virksomhederne udpeger desuden stress og det psykiske arbejdsmiljø som et vigtigt indsatsområde fremover. Det går ikke over. Vores undersøgelser af de unge i dag peger på, at de unges fremtidsønsker er både et spændende og udfordrende job og et godt familieliv med parforhold og børn. De unge medarbejdere vil forvente følgende af arbejdsgiverne eller vil de finde et andet sted at arbejde:
At de selv er i fokus og har frihed og ret til forskellighed.
At arbejdsplads har fokus på hver enkelt person, livsfase, børn og andre forhold f.eks. en syg hund/papegøje og vil hjælpe /støtte den enkelte ud fra den konkrete situation.
At der er gode og anerkendende ledere, som kan motivere og forstå den enkelte medarbejder.
At de er fri for store standardiserede regelsæt og i stedet får frivillige tilbud om motion, alkohol, håndtering af stress, m.v.
Så i de kommende år vil virksomhederne arbejde med at finde hjælpe og støtte medarbejderne i ikke at få stress samt skabe et godt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Men dette indsatsområde er ikke så nemt som de andre sundhedsordninger, da det både kræver nye ledelsesformer, nye samarbejdsformer, nye måder at kommunikere på, og tilbud om personlig coaching mv. Så en hurtig brugsanvisning eller en simpel guide til det gode liv kunne jeg desværre ikke levere til jer i denne artikel.
Publiceret her på siden i 2008