"Don't feel sorry for yourself. Only assholes do that."
NORWEGIAN WOOD, HARUKI MURAKAMI
Det at spå om fremtiden findes ikke som en autoriseret disciplin, og derfor er de fremtidsbilleder, som fremmanes ved hvert årsskifte, ofte meget farvede af afsenderens egne personlige overbevisning, uanset om det er den sortseende økonom, den ubekymrede teknologifreak eller profeten, der gerne vil afsætte noget, som bringer os sikrere ind i fremtiden.
Som fremtidsforsker er jeg vel, hvad man kan kalde en selvbestaltet profet, og jeg ser faktisk 2013 som et positivt år og vil derfor fremsætte en række positive profetier for det år, som vi lige har taget hul på.
Det betyder ikke, at jeg er en lalleglad idiot, som ikke kender til arbejdsløshed, hård konkurrence og en offentlig sektor under pres, men jeg vil i denne klumme tage de positive briller på og fokusere på de gode tendenser, som er med til at skabe morgendagens samfund.
Verden springer i mangfoldighed og en voksende middelklasse!
Vi ser en ny verdensorden med flere og mange økonomiske centre i Sydamerika, Mellemøsten, dele af Afrika, Asien samt i de vestlige lande. Den vestlige verdens tidligere herredømme økonomisk og politisk bliver til nye fagre verden med mange centre, markeder og muligheder.
Den økonomiske vækst i mange af verdens lande betyder en hastig voksende middelklasse med stor købekraft og købelyst. Det gælder også de tidligere østlande i Europa, som vi ikke har hørt så meget om, fordi medierne har fokuseret på den økonomiske krise i Sydeuropa og eurozonen, som Europas tilstand lige nu. I Tyrkiet er der godt gang i hjulene med vækstrater på omkring de 9 %, og her har vi på grund af dygtige danskere med tyrkisk baggrund god mulighed for at forstå kulturen, tale sproget og afsætte vores varer.
Den danske befolkning er på ca. 5,5 mio. ud af verdens godt 7 milliarder, og vores velstand har historisk været baseret på, at vi solgte landbrugsprodukter, industriprodukter, medicin og services primært til vores nærområder.
Nutidens og fremtidens nye markeder og middelklasser giver os en kærkommen lejlighed til at afsætte endnu flere varer og services end i dag, så i 2013 vil mange virksomheder satse benhårdt på nye markeder og kunder mange forskellige steder i verden.
Det mobile digitale forbrug vokser for alvor i 2013
De sidste 2 år har vi set at indkøb, informationsøgning og tracking sker mobilt via en mobil enhed. Det sker primært i gruppen af digitale indfødte dvs. yngre fra 30 år og nedefter, men de lidt ældre er også begyndt at bruge mobilen til det meste.
I år får indkøb, informationssøgning og tracking for alvor fat på den mobile platform, og vi ser, at det flere og flere af os bruger den mobile platform som den første vej til indkøb, informationer, og til at finde vej til en destination, varer eller personer.
Den gamle dyd om ikke at have mobilen i gang ved måltidet er svært at opretholde, fordi vi alle pr. automatik griber efter mobilen eller iPaden hver gang, vi midt i en diskussion bliver i tvivl om årstal eller fakta.
Så de nye mobile digitale tider integrerer vores liv, adfærd og kommunikation, så flere af os digitale indvandrere heller ikke længere kan skelne mellem den fysiske og den digitale verden.
Danskerne og på med vanten!
Danskerne har efterhånden vænnet sig til, at tingene ikke kommer af sig selv og til forskel fra politikerne, bruger de ikke tiden på at beklage, at det ikke er som i nullerne. I stedet tager mange en ekstra uddannelse, tager på studieophold, arbejder mere, er mere opfindsomme eller satser på at gøre en forskel for andre både på arbejde og i fritiden.
Derfor vil vi også i 2013 se mange danskere, som dyrker egne grøntsager, bager brød, samler svampe, strikker, hækler og er optaget af at gøre noget godt for familien, venner og andre. Der er en stor vilje til at yde noget og give ting til andre (genbrug og byttemarkeder) eller ens arbejdskraft væk til frivilligt og social arbejde.
Nogle påpeger, at det er et tegn på mangel på ambitioner hos danskerne, at så mange kaster så stor energi i det nære og autentiske i hverdagslivet. Men hvorfor kan man ikke både være en superdygtig person og samtidigt dyrke og nyde grøntsager fra egne ”marker”?
Danskerne vil således i 2013 gå positivt og konstruktiv til de mange udfordringer, de får på arbejdspladsen og på privatfronten.
I ønskes alle god livskraft og arbejdslyst i 2013!
Jyllands-Posten, januar 2013