Sundhed er nutiden og fremtidens globale trend på mange platforme. På privatfronten vil vi se meget fo-kus på sund kost, forbrug og livsstil og på arbejdspladsen vil mange få flere tilbud i form af sund kost, moti-on, livsbalance mv. Fremover vil det ene sundhedsprojektet efter det andet blive søsat i mange offentlige institutioner for at højne medarbejdernes og brugernes sundhed.
Derfor oplever vi i øjeblikket en sand flodbølge af bøger om sundhed og hver dag melder nye sundheds-apostle sig på banen med for at give os den ultimative opskift på det gode og sunde liv. Det moderne men-neske er på konstant jagt efter evig frelse for alvorlige sygdomme og døden.
Et lille godt huskeråd er, at det ikke altid er nok at læse håndbogen om omsorgsfulde ledelse, den sunde arbejdsplads og det hotte sexliv for at opnå succes i det virkelige liv. Den virkelige udfordring er, at lederne skal omsætte de gode ideer til praksis, kommunikere fordele og motivere de ansatte til at gennemføre for-andringen.
Mange kommunale arbejdspladser har i dag tilbud om kost, motion, alkohol, ryge, massage, fitness mv., og mange arbejdspladser vil i fremtiden satse strategisk på forskellige sundhedstiltag for at tiltrække og fast-holde dygtige medarbejdere.
Mange ansatte opfatter sundhedstilbud og ordninger som positive personale goder og som et tegn på op-rigtigt bekymring om medarbejdernes trivsel fra ledelsen side. Der er en stigende forventning fra medar-bejdersiden om, at virksomheden har et aktivt beredskab, som kan hjælpe og støtte den enkelte efter be-hov, og ikke mindst, at virksomheden er optaget af at skabe de optimale arbejdsvilkår for de ansatte på arbejdspladsen.
Sundhed og sundhedstilbud kan være en fordel for både medarbejdere og virksomheden. Sund kost og mulighed for at dyrke motion i arbejdstiden, sundhedsordninger, tilbud om hjælp i livskriser til medarbej-derne kan have en gavnlig effekt på medarbejdernes tilfredshed, effektivitet og sygefravær. De virksomhe-der, som flere gange er blevet kåret som ”The Best places to Work” bl.a Middelfart Sparekasse, og Atp har alle medarbejdernes sundhed som et centralt tema i deres Hr-strategi.
Men hvor langt skal vi gå, skal man fyre, tvinge og ydmyge mennesker, fordi de er for fede, ryger, drikker og fester for meget eller blot er grimme. Der er en stigende tendens til især blandt den pæne og slank middel-klasse at mene, at det er i orden at fyre eller ikke ansætte mennesker, fordi deres BMI er for højt. (Ugebre-vet A4 mv. ) Denne form for menneskelig reduktionisme vil jeg advare kraftigt imod.
For mig er hots og nots i arbejdet med sundhed på den offentlige arbejdsplads.
Publiceret her på siden i 2010