Udflytningen til Sjælland fra København fortsætter

Jesper Bo Jensen, Direktør / 24. feb 2017

Det seneste år fra juli 2015 til juli 2016 er udflytningen til de sjællandske kommuner fra Storkøbenhavn fortsat. Ny er det stort set kun Lollands Kommune, der ikke har positiv nettotilflytning, så udflytningen af familier i småbørnsalderen rækker længere ud fra Hovedstaden end sidste år. I hovedstadsområdet er det især kommuner som Gentofte og Frederiksberg, der har negativ nettofraflytning og derfor taber indbyggere til resten af landet. Dertil kommer en række omegnskommuner samt Køge, der også mister indbyggere på flyttekontoen. Bemærk i øvrigt at tallene er i styk borgere og ikke, som jeg tidligere har opgjort det i procent af indbyggerantallet ved periodens begyndelse. Dette fremhæver i de nye tal store kommuner frem for små.


Fyn er delt på midten mens tendensen i det jyske stadig er, at de største bykommuner har positiv nettotilflytning og får indbyggere fra resten af landet. Tallene stammer fra Danmarks Statistik og Geodatastyrelsen, og det er også interessant, at Danmarks Statistik nu er begyndt at opgøre disse tal i en lille publikation. Nu har talfabrikken altså også fået øje på fænomenet. Dermed kan vi håbe på, at det også vil afspejle sig i ændrede befolkningsprognoser, så de ikke blot tager udgangspunkt i de seneste 5 års udvikling, men ser mere nuanceret på fremskrivninger af befolkningsudviklingen i de enkelte kommuner.


Det er værd at bemærke, at en kommune sagtens kan have nettotilflytning, men alligevel have tilbagegang i befolkningen. Der kan være en negativ nettoindvandring, så flere flytter til udlandet, end der kommer til kommunen. Der kan også være et negativt fødselsoverskud, hvor der dør flere af kommunens indbyggere end der fødes.


Så det er bestemt ikke slut med udflytningen mod lavere boligpriser og bedre opfyldelse af familiens boligdrømme. Det er en udvikling, der efter min vurdering vil præge flytningen internt i Danmark i en årrække helt ind til en ny krise måtte ramme boligmarkedet og skabe faldende priser på fast ejendom i de store byer. Skal jeg vove det ene øje og komme med et bud, ville sådan en krise først kunne komme, når vi i tre-fire år har haft unge på boligmarkedet, der har glemt eller aldrig har hørt om den netop overstående boligkrise. Det vil derfor blive i nærheden af 2025 -27 - måske et par år efter, måske lidt før. Indtil da vil der - afhængigt at politikernes iver efter at bibeholde eller ændre boligbeskatningen og de såkaldt grønne boligafgifter på el, vand og varme - ikke være tendens til faldende priser på fast ejendom i de store byer. Selvfølgelig som økonomer siger, hvis alt andet er lige - dvs at renten ikke stiger markant eller andre fordyrelser forekommer på boligforbruget.


Publiceret her på siden i 2017

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x