Danskerne vil i stigende grad eje deres bolig. Der er i de seneste år blevet flere ejere og en lidt større ejerandel i befolkningen. Det gælder både lejligheder, rækkehuse og parcelhuse. Som følge af dette skift står der lejeboliger tomme i yderområderne af Danmark i dag. Tallene er ikke helt præcise, men den almene sektor oplyser, at man har over 1000 tomme boliger, mens det anslåede tal for den private udlejningssektor er omkring 7000 boliger.
Skiftet er kommet på grund af de afdragsfrie lån, der har gjort det muligt for et ungt par at købe en ejerlejlighed selv om deres indtægt ikke er alt for høj. Det har også gjort det muligt for det yngre par med børn at få råd til et rækkehus eller en mindre parcelhus. Efter en skilsmisse kan kvinden i dag efter bodelingen blive boende i huset på grund af de billigere lån og muligheden for at spise friværdi, mens man bor i ejendommen.
Men det sker senere i livet end for år tilbage. Danmarks Statistiks tal viser tydeligt, at førstegangs¬køberne stadig bliver ældre – også igennem 2008. Hvordan kan det dog være, når det nu er blevet billigere at købe?
Årsagen ligger i livsfaserne. Et ungt menneske flytter i dag hjemmefra omkring de 20 – nogle lidt senere. Livet i 20erne er en forlængelse af teenageårene – frihed, uafhængighed og en masse, der skal prøves af. Derfor beholder den unge mand sin lejlighed selv om han flytter sammen med kæresten. Man kan jo aldrig vide hvor længe det varer eller om der dukker en anden op i morgen synes at være parolen. (Godt man ikke er italiener – her bor 40 % af de unge mænd hjemme hos mama, når de er 29 år).
Den førstegangsfødende danske kvinde er i dag over 29 år og førstegangs far er 32 år. Derfor begynder familiefasen først omkring de 30. Ejerboligen som rammen om familie etableres i løbet af årene herefter. Den frie og uafhængige fase i 20erne er så attraktiv, at tidspunktet for familiens etablering stadig rykker længere op. Billedligt talt skal vi ikke være forbavset over at møde en ældre, gråhåret herrer på vej ind i den lokale skole med en lille purk i hånden i august måned. Det er far – og ikke bedstefar – der er med til første skoledag.
Derfor rykker købet af ejerbolig også aldersmæssigt sammen med livsfaserne. Så på trods af de bedre muligheder for at købe egen bolig med lav rente og afdragsfrie lån, så bliver førstegangs¬køberen af både ejerlejligheder, parcelhuse og rækkehuse ældre. Det sker på grund af livsfasernes forskubbelse – ikke blot fordi det er blevet dyrt at anskaffe en ejerbolig. Det kan tallene fra 2008 vise. Her fik de unge for første gang i lang tid en chance for at slå til på boligmarkedet – og gjorde det ikke. Det har altså ikke blot været priserne, der har holdt de unge væk fra ejerboligen. Ændringen mod at eje bolig senere i livet er permanent og vil fortsætte i de kommende år.
Publiceret her på siden i 2008