What if....Trump vinder præsidentvalget i USA?

Jesper Bo Jensen, Direktør / 24. feb 2017

Det sker ikke, hører jeg alle steder fra kommentatorer, USA analytikere og andre begavede og højtuddannede mennesker. Det samme sagde mange af os inden den britiske Brexit afstemning i sommer, Det kan naturligvis gå som i sommer og ved andre nyere afstemninger. Hillary Clinton kan tabe og Donald Trump blive USA 45. præsident. Lad mig give to forskellige bud på USA efter den 20. januar 2017, hvor den nye præsident indsættes.

Scenarie 1: Trump som præsident

Trump er ikke gal, han er heller ikke psykopat eller en række andre diagnoser, som mange i Europe søger at hæfte på ham. Han er højest en fantast - en mand med alt for store tanker om sig selv og om, hvordan Verden ser ham. Så med en fantast i præsidentembedet, er fanden vel løs i Laksegade?

Næppe – det amerikanske system bygger på ’checks and balances’. Der er repræsentanternes hus, Senatet og højesteret til at dele magten med præsidenten, så selv om Trump har meget lidt praktisk erfaring med politik, vil en person som Paul Ryan som leder af det sandsynligvis republikanske flertal i kongressen være en vigtig afvejning af de eventuelle fantastiske forslag Trump administrationen vil fremsætte. Det bliver op til Kongressen at vedtage love, budgetter mv. Under en præsident Trump vil vi se mindre frihandel og en skrottet frihandelsaftale med EU, men det vil Clinton sandsynligvis også føre med sig. Trump er stærk tilhænger af protektionisme – men kun graden af protektionisme adskiller ham fra Hillary Clinton.

Trump vil nok ikke gøre meget for at genrejse den amerikanske økonomi, men til gengæld vil han søge at lukke grænserne og begrænse indvandringen. Det ligner jo meget, hvad vi gør for tiden i EU. Om han kan genskabe amerikansk storhed er nok tvivlsomt, men parallellen til Reagan er også her snublende nær. Det skete faktisk igennem 1980'erne. Trump siger i øvrigt, at han vil gennemføre en skattereform til fordel for den arbejdende middelklasse.

Trump vil blive chef for verdens største militærmagt, men billedet af en fantast med fingeren på atomknappen er stærk overdrevet. Der er meget store stabiliserende kræfter i militæret og det vil alt andet lige stabilisere udviklingen også under en Trump. Han er tilsyneladende venner med Putin og hvad så med russerne? Reagan var uhyre aggressiv i forhold til det daværende Sovjetunionen, da han kom til magten, og jeg husker tydeligt den danske debat om en andenrangs skuespiller i Det Hvide Hus. Alligevel lykkedes det Reagan at forhandle en aftale om atomar nedrustning på plads med Gorbatjov samt at vinde den kolde krig gennem militær opbygning – i hvert fald første runde. Måske er det netop en person som Trump, der kan virke troværdig i forhold til at bremse den stigende russiske aggression i Ukraine og det tidligere Østeuropa.

Så måske står vi om 4 år midt i en valgkamp, hvor det er Trump og hans folk, der til den tid er ”the establisment”, som bekæmpes at en rebelsk og fremstormende, udefrakommende demokrat?

Ellers blot den bemærkning, at skandalerne vedrørende Trump er store og jeg så sandelig heller ikke ville lade ham være alene med min 15 årige datter. Scenariet angår den mulige fremtiden og ikke en moralsk bedømmelse af kandidaten.

Scenarie 2: Hillary Clinton som præsident

Forventninger til Hillary Clinton er ikke store – heller ikke i USA. Hun er for mange mennesker en kandidat, der er en integreret del at det Washington, der i mange amerikaneres øjne er holdt op med at fungere. Hun er apparatets repræsentant. Men hun vil trods alt blive den første kvindelige præsident i USA, hvis hun vinder.

Præsidenter båret ind i Det hvide Hus af store forventninger bliver ofte middelmådige præsidenter. Senest har vi set Obama, der er en gudsbenådet taler, komme igennem 8 år som præsident uden at efterlade sig historiske resultater. Hillary vil kunne gøre det modsatte. Forventninger er lave, hun er i øvrigt en ret dårlig taler, til gengæld er hun en person, der gennemfører sine planer. Hun kender praktisk talt alle kroge af Washington og vil kunne – hvis nogen kan – arbejde på at løse den fastlåste situation i mellem kongressen og præsidentembedet. Måske står vi med reformernes Hillary Clinton om 8 år i modsætning til Bill Clintons præsidentperiode. Det kan blive hendes opgave at genskabe fremgang for middelklassen i USA og få gennemført en skattereform, der beskatter de fantastisk rige blot på samme niveau som resten af befolkningen.

Udenrigspolitisk vil Hillary nok være en ændring i forhold til Obama, men vi kender hende jo allerede som udenrigsminister fra 2009-2012. Hillary betyder stabilitet i USA's forhold til EU – derfor er der så mange politikere i EU, der støtter hende. Vil hun være en høg i forhold til Putin? Næppe. Mest sandsynligvis vil hun ikke søge at stoppe den russiske aggression i Østeuropa, og det vil blive op til os i EU og Europa at stoppe dette. Kan og vil vi det?

Scenarie 3 – det går galt!

Det gør det ikke! USA højesteret har beføjelser til at bremse en løbsk præsident, Kongressen kan afsætte præsidenten og selv vicepræsidenten har en rolle i denne sammenhæng. En galning på præsidentposten – lige meget om det er en mand eller kvinde, vil blive stoppet i tide. Det amerikanske system har stået sin prøve siden 1776 og overlevet selv en borgerkrig, to verdenskrige og et par ret udfordrende præsidentskaber. Det klarer også Trump eller Hillary.

Publiceret her på siden i 2017

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x