De smukke unge menneskerDe smukke unge mennesker

Et stort tillykke til de smukke unge mennesker!

Marianne Levinsen, Forskningschef / 23. jun 2021

Først et stort tillykke med den afsluttende eksamen, svendebrev eller 9.klasse, og den milepæl, det er for dig i dit liv. Din afslutning og det, at du er på vej et nyt sted hen og videre i dit liv, kan ingen tage fra dig.


En ny tid på vej

Heldigvis er en ny tid på vej og der er meget godt i vente. Som forfatteren Paul Auster formulerer det ” Noget sker, og fra det øjeblik det begynder at ske, kan intet nogensinde blive det samme igen”.

Sådan er det også for dig, som har taget en uddannelse i en meget mærkelig tid, siddet timevis derhjemme på skærmen og savnet eller slet ikke fået lært dine klassekammerater og dig selv at kende.

Afsavn, kedsomhed og ret meget familietid i en alder, hvor det er venner og det sociale, som man higer efter og ønsker for at finde ud af, hvem man er og hvad man står for.

Din uddannelse afsluttes i en overgangstid med håb forude med i form af formentlig minimering af en dødelig virus i Danmark, Europa og i et længere tidsperspektiv i den verden, som bliver din fremtidige legeplads.


Din generation – Corona, respekt og en usikker verden!

Du vil huske Corona, at I alle til trods stor indsats og meget arbejde, fik livet vendt på hovedet. Pludselig skulle I holde jer hjemme, modtage digital undervisning og det allerværste begrænse de sociale kontakter, som er så vigtige for alle unge uanset generation. Det var et stort socialt slag, som I har haft det rigtig hårdt med og for nogle er snoren knækket på en måde, som de aldrig selv troede kunne ske.

Ellers vil I også huske jeres ungdom, som tiden, hvor der for alvor fik sat fokus på klima og miljø. Ikke mindst, at vi alle har et ansvar for selv at gøre noget f.eks. blive veganer, vegetar, undgå madspild og presse på for at forpligte virksomheder og organisationer på at skabe en bedre verden i fremtiden. I har som generation i høj grad være medvirkende til, at bæredygtighed og klima ikke kun blev til ord men også til handling.

Ikke mindst har I som unge påpeget, at vi alle skal behandles lige og med respekt uanset køn, hudfarve, nationalitet og andet. I kræver, at vi respekterer den enkelte og ikke overskrider andres grænser ved at gramse, råbe gammeldags skældsord og optræde respektløst. I har sammen med andre skubbet på bevægelser som #Mee too og #Black lives Matters, så bevægelserne udover ord og gode meninger, har fået gennemslagskraft med fyringer og offentlig udskamning af de som tidligere blot tog for sig af retterne, som det passede dem.

På den måde har I været med til at sørge for, at alle de uformelle relationer og handlinger, som før blev tiet og hemmeligholdt, i dag kommer ud i den offentlige arena, hvor man er nødt til at forholde sig til det skete.

Vi lever i en usikker globaliseret verden med konflikter, Corona, nye økonomiske magtbalancer og centre, en ny kolde krig mellem Kina og USA og det gør mange os alle forvirrede. Som konsekvens har staten og de ældre har været meget optaget af det nationale, beskyttelse af ressourcer og egen overlevelse. Det har jeres generation udfordret med at påpege, at vi alle skal bidrage positivt for at skabe bedre muligheder for alle uanset hvor de bor og lever.


Hvad er der i vente i 20’erne!

For det første forventer vi, at det bliver de brølende 20’ere som for 100 år siden, hvor I kommer til at være deltagere i fester og festivaler i eget land, i Europa og verden. Der er så meget opsparet energi, kærlighed og krudt, som nu skal brændes af i de kommende år. Så glæd dig allerede nu – festen er i gang.

Dernæst vil der være stor efterspørgsel efter dig på arbejdsmarkedet. Uanset om du vælger at arbejde i virksomheder eller i velfærdsektoren, så er de næste 10 år præget af stor mangel på uddannet arbejdskraft, derfor får du gode muligheder for at vælge og vrage på arbejdsmarkedet.

Endelig er vi i en periode, hvor det grånende Europa har tabt terræn f.eks., ligger kun 1 af verdens største 100 virksomheder, som har en værdi på mere end 100 milliarder i Europa.

De store kapitalstærke unge tech virksomheder er især at finde i USA og Kina, derfor har vi brug for at komme tilbage på banen som det intelligente digitale og grønne lokomotiv i verden.

I den forbindelse har vi brug for jer dygtige digitale unge talenter til at sørge for, at det sker.

Så fremtiden ser positiv ud for jer!

De smukke unge mennesker af Kim Larsen

De kom flyvende med storken

til dette gudsforladte sted

fra alle fire verdenshjørner

hvis vi tar det hele med

og nu er de blevet voksne

ligner ikke mer sig selv

stemmerne er forandret - men

vi kender dem alligevel

Åh de smukke unge mennesker

pludselig er de stukket af

som legesyge sommerfugle

den allerførste sommerdag

hva det er de vil med livet

det ka kun de selv forstå

åh de smukke unge mennesker

gid de længe leve må

Der var nogen som blev tilbedt

andre måtte nøjes med

digitale vuggestuer

og tilfældig kærlighed

Åh de smutter før man ved det

pludselig er de stukket af

som legesyge sommerfugle

den allerførste sommerdag

hva det er de vil med livet ...

Der var nogen som blev elsket

andre måtte nøjes med

digitale vuggestuer

og tilfældig kærlighed

Del artikel

Når du besøger www.fremforsk.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om cookies på www.fremforsk.dk her

x