Nytår er den bedste tid på året. Især når vi oven på efterårets mørke og regn kan begynde det nye år med frost, sne og sol. Samtidig venter alt det nye derude og fremtiden ligger klar til at blive indtaget. Denne gang i endnu højere grad end normalt. Vi er gået ind i et nyt årti og har sagt farvel til 1’erne. 10’erne venter på os. Forude ligger 10 år, vi skal tage til os, forme og udvikle.
Det bliver et årti, der er meget anderledes end det gamle. Vi begyndte det nye årtusinde med brag på brag. Først IT-boblen, der bristede, derefter 9-11, og to år inde i årtusindet tog et opsving af næsten hidtil uset styrke fart. Det endte også i et brag med finanskrise, nedtur og verdenskrise. Afslutning blev dog en fuser med klimakonferencen i København, men vi fik indgangsnøglen til det næste årti herfra. Det er slut med kun en supermagt i Verden. Kina kræver sin ret som mindst nummer to på lige fod med USA. Vi er på vej ind i et årti med en bipolær verden, som har reminiscenser af den kolde krig i sig. Dog er økonomisk rivalisering klart at foretrække frem for den ideologiske konflikt under den kolde krig.
En bipolær verden havde vi også i 1970erne. Vi er på mange måder på vej ind i en periode, der ligner 1970erne en del. Det vestlige verden tvivler for første gang i lang tid på egne evner og ser rivaliseringen med de nye industrilande som reel og potentiel farlig. Globaliseringen betyder også, at vi selv må kæmpe for vores velstand og konkurrenceevne. 1970erne var også præget af stor offentlig gældsætning – det bliver også tilfældet i første del af i 2010’erne. Det bipolære kommer også til at præge debatten i Danmark. Enten-eller bliver indgangsnøglen til mange samfundsmæssige debatter. Ja og nej kommer ligeledes til at erstatte r både og.
Den nye tidsånd bliver præget af afstanden til 1’erne grådighed og selvdyrkelse. Vi vil sætte samværet med vore nære venner og familie i centrum. Det bliver indholdet i samværet frem for iscenesættelse af serveringen, bordet og det nye køkken, der bliver det vigtige, og rigtigt meget tid vil blive brugt på at tale sammen frem for at vise frem.
Det bliver med fokus på familien og en bedre vægt mellem arbejde og fritid. Sammenhængen over til forbruget vil også sætte fokus på det mindre materielle forbrug, og en bevægelse som i 1970erne med antimaterialisme er næsten uundgåelig. Den slags køber vi os dog også til, så detailhandlen skal nok få fremgang igen, bare de finder frem til de nye signaler og nye varer.
For 3 års siden skrev vi i en engelsksproget bog om fremtidens shopping, at fremtidens luksus frem mod 2017 ville blive immateriel i form af søgen efter tid, rum, samvær og mening. Det var vores beskrivelse af udviklingen efter den krise, der næsten ikke kunne undgå at komme. Men udviklingen i efteråret 2008 var dog også noget voldsommere og hurtigere, end vi havde forventet. Nu er vi på vej ud af krisen, og den nye tidsånd er ved at indfinde sig.
De vigtigste tendenser i de nye årti i det lokale danske univers vil handle om:
Sundhed – Vi er på starten af en stor mega- bølge den helt store model folder sig ud
Sygdom – befolkningens demografiske udvikling betinger det
Samvær og nærvær– det nye, der skal vises frem som differentierings-faktor
Natur og have – de nye iscenesættelsesrum
Familie nye struktur – mandens indtræden som magtfaktor i hjemmet
Boligen bliver til hjemmet med fokus på hjemlighed
Skolen, uddannelse og fokus på at forbedre egen markedsværdi på det nationale og globale arbejdsmarked
Danmark i Verden øget samspil økonomisk, politisk og kulturelt
Rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft – ny mangel på arbejdskraft er på vej
Og hva’ så med klimaet? Vi tør næsten ikke sige, at vi fik ret med hensyn til befolkningen som klimafaktor. Det var ind imellem et meget upopulært synspunkt. Der er færre, der er optaget af klima-indsatsen i dag end for et år siden, og de vil gøre mindre. Det er en dugfrisk undersøgelse fra efter nytår. Derimod bliver klimaindsatsen afgørende som forretningsparameter på grund af de afgiftsændringer og nye reguleringer vi får i de kommende år. Skattereformen skal finansieres af grønne afgifter og der bliver kraftigt fokus på at spare energi af den grund.
Kommer årtiet til at ligne 1970erne rigtigt meget. Vi er ikke på vej tilbage til orange og brunt bredriflede fløjlssofaer og kakkelborde, men vores nuværende statsminister kan godt komme til at ligne Anker Jørgensen i de kommende år. Politikken bliver pragmatisk og det bliver svært at finansiere velfærdsstaten og der kan godt blive brug for skiftende flertal for at komme igennem politisk. Flere paralleller vover selv vi ikke på en januardag.
Publiceret her på siden i 2010